test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Belangrijkste KPI’s voor webwinkel succes | Simply Translate Skip to main content
E-commerce

De belangrijkste KPI’s voor het succes van je webwinkel

By maart 29, 2016april 29th, 2022No Comments5 min read

Als webwinkelier heb je behoefte aan een solide databasis om het succes van je webshop beter te begrijpen en beheren. Hoewel het verzamelen van data belangrijk is, is het verzamelen van de juiste data van nog groter belang. Nu er dankzij de vele analysesystemen en -tools een hoop informatie binnen handbereik is, ligt het gevaar op de loer dat je een stortvloed aan statistieken en rapporten genereert, zonder daaruit daadwerkelijk nuttige inzichten te winnen. Er is echter een eenvoudige manier om te bepalen welke factoren het nuttigst zijn om inzicht te geven in het succes van jouw webwinkel.

Key Performance Indicators (KPI’s) zijn meetbare elementen die de prestaties en voortgang van je webshop in kaart brengen. Een voordeel van het runnen van een online winkel is de mogelijkheid om op effectieve wijze KPI’s te kunnen meten en deze vervolgens te kunnen gebruiken om het succes van je webwinkel te optimaliseren. Maar hoe bepaal je dan welke KPI’s het belangrijkste zijn voor jouw webshop?

Bepaal eerst je zakelijke doelstellingen

Voordat je het succes van je webwinkel kunt vergroten, moet je bepalen hoe succes er voor jouw bedrijf uitziet. Op basis van deze doelstellingen kun je vervolgens KPI’s opstellen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de doelstellingen die je voor je bedrijf zou kunnen stellen en de KPI’s die daaruit voortvloeien:

Doel 1: omzet verhogen in het volgende kwartaal.
Bijbehorende KPI’s: dagelijkse verkoopcijfers, het conversiepercentage en traffic op de website.

Doel 2: conversiepercentage binnen een jaar met 3 procent verhogen.
Bijbehorende KPI’s: het conversiepercentage, het percentage voor verlaten winkelwagentjes en het aantal orders.

Doel 3: groei van twintig procent van het aantal bezoekers op de website.
Bijbehorende KPI’s: het bouncepercentage, de verkeersbron en het aantal unieke bezoekers versus terugkerende bezoekers.

Doel 4: het aankomende half jaar het aantal belletjes naar de klantenservice met de helft verminderen.
Bijhorende KPI’s: klanttevredenheid, het paginabezoek voorafgaand aan het telefoongesprek en de bron van de klachten.

Enkele aandachtspunten bij het bepalen van de KPI’s voor jouw webwinkel, zijn de volgenden:

  • KPI’s verschillen per industrie. Welke KPI’s voor jouw webshop het belangrijkst zijn, is afhankelijk van de markt waar je je op richt, evenals je businessmodel. De statistieken die nodig zijn om het succes van een software bedrijf te verhogen, zullen bijvoorbeeld anders zijn dan die van een kledingzaak.
  • Segmenteer je data. Om duidelijke conclusies te kunnen trekken, dien je jouw data zoveel mogelijk te segmenteren. Splits je conversiegegevens bijvoorbeeld op basis van bron van binnenkomst (e-mail, blog, sociale media enzovoort). Probeer te vermijden om je conclusies op gemiddelden te baseren, omdat dit een vertekend beeld kan geven.
  • Bepaal je focus. Tegenwoordig is het mogelijk om zowat alles op je website te meten. Als het aankomt op KPI’s geldt echter “less is more”. Begin daarom met het meten van zo’n vier tot tien KPI’s.

Welke KPI’s zijn belangrijk voor webwinkels?

Om je op weg te helpen, volgen hieronder zes KPI’s die specifiek voor webwinkeliers van belang zijn:

1. Website traffic
Meet op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis hoeveel bezoekers je op je website hebt, zodat je de pieken en dalen in het websiteverkeer kunt analyseren. Stel een doel op voor het gemiddelde aantal bezoekers dat je wekelijks wilt trekken en pas je marketinginspanningen hierop aan.

2. Belangrijkste productpagina’s
Inzicht in welke productpagina’s de meeste en minste aandacht van je bezoekers krijgen, helpt je in kaart te brengen wat de voorkeuren van je klanten zijn en op wat voor manier zij van je webwinkel gebruikmaken.

3. Uitstappagina’s
Op welk moment verlaten bezoekers jouw website? Deze informatie komt van pas bij het optimaliseren van jouw webwinkel om je bezoekers aan het winkelen te houden. Misschien betekent dit bijvoorbeeld het aanpassen van de verzendkosten of de eis om een klantaccount aan te maken te laten vallen.

4. Bronnen
Hoe zijn je klanten bij jouw webshop terecht gekomen? Is dit via sociale media, nieuwsbrieven of advertenties? Deze gegevens geven je inzicht in welke bron het investeren waard is. Vergeet hierbij niet om tevens de bouncepercentages van je verkeersbronnen te bekijken.

5. Gemiddeld aantal bekeken pagina’s en tijd doorgebracht op de site
Deze data vertelt je of je website aantrekkelijk is en of je de juiste bezoekers naar jouw webwinkel weet te trekken. Als deze cijfers tegenvallen, kun je overwegen om aan de SEO van je webshop te werken.

6. Terugkerende klanten
Hoe zit het met de verhouding tussen nieuwe en terugkerende klanten binnen jouw klantenbestand? Scoort jouw webwinkel hoog wat betreft klantloyaliteit en klantretentie? Evalueer op basis van deze statistieken je klantenservice en investeer in het onderhouden van een positieve relatie met je klanten.

Welke KPI’s het belangrijkst zijn, kan voor iedere webwinkelier anders zijn. Kies daarom de KPI’s die voor jou effectief te meten en van grote waarde zijn. Niets staat je dan nog in de weg om je doelstellingen te realiseren!