test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Een handleiding voor Facebook Insights Skip to main content
Data & Analyses

Een handleiding voor Facebook Insights

By maart 17, 2016april 29th, 2022No Comments5 min read

Net als Google met haar Google Analytics, heeft Facebook veranderingen doorgevoerd in haar statistieken om beter in te kunnen spelen op zakelijke behoeften. Het eerste programma, genaamd Facebook Page Insights, geeft informatie over de content die je deelt op je Facebookpagina, tezamen met andere inzichten die je helpen bij het analyseren van jouw algehele paginaprestaties.

Het tweede programma, genaamd Audience Insights, geeft je informatie over jouw volgers. Met dit praktische instrument kun je steeds meer gedetailleerde informatie opvragen over zowel jouw publiek als jouw doelgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan interesses, levensstijl en demografische kenmerken. Beide programma’s kunnen een grote mate van invloed hebben in de ondersteuning van jouw bedrijfssucces.

Welke data is beschikbaar?

Facebook Page Insights is opgedeeld in zes secties:

1. Overzicht: een basisoverzicht van hoe goed jouw berichten het doen, met een overzicht van het totaal vind-ik-leuks per week ten opzichte van de week ervoor, evenals het bereik en de scores van jouw vijf laatste berichten.

2. Vind-ik-leuks: hoeveel mensen jouw pagina leuk vinden. Je kunt het verschil zien tussen organische en betaalde vind-ik-leuks en het totaal aantal keer dat jouw pagina leuk gevonden wordt.

3. Bereik: hoeveel mensen jouw bericht hebben gezien, of zij betrokken waren of niet en of zij blootgesteld werden aan het bericht op organische of betaalde wijze. Je kunt zien hoeveel mensen bij hebben gedragen door over jouw pagina te spreken, in te checken of berichten te hebben gestuurd naar aanleiding van de jouwe. Er zijn grafieken over aanvullende gegevens, zoals het aantal keer dat iemand jouw pagina niet langer leuk vindt, of spammeldingen.

4. Bezoeken: hoe vaak jouw pagina en extra pagina’s zoals foto’s werden bekeken. Dit omvat ook de acties die mensen ondernamen, en vermeld of ze op de pagina zijn beland door middel van een externe link.

5. Berichten: geeft een overzicht van wanneer je fans actief zijn, het bereik van de verschillende berichten, en interacties zoals opmerkingen. Je kunt de statistieken van je berichten vergelijken met jouw concurrenten, en verschillende soorten berichten met elkaar vergelijken.

6. Mensen: splitst de demografie kenmerken van jouw publiek op, met inbegrip van geslacht, land en stad, en taal. Aanvullende gegevens worden verstrekt voor kijkers of betrokken bezoekers van de afgelopen 30 dagen.

Hoe kun je deze informatie gebruiken?

Deze inzichten kunnen van onschatbare waarde zijn voor verschillende toepassingen:

Analyseer jouw publiek: benut de demografische kenmerken om de basisprincipes en voorkeuren van jouw doelgroep beter te begrijpen.

Analyseer jouw berichten: bekijk welk type berichten het meeste bereik realiseren en betrokkenheid creëren. Indien een type (foto’s, statusupdate of link) zeer populair is, herhaal deze succesformule dan. Indien iets oninteressant blijkt, probeer dit type bericht dan te minimaliseren.

Het promoten van berichten: indien je ertoe besluit te betalen om berichten te promoten, worden de resultaten hiervan van belang om te beslissen over toekomstige promotionele keuzes. Gebruik deze informatie om hypotheses op te stellen waarom bepaalde promotieberichten tot verhoging van het aantal bezoekers kan leiden: het type bericht, het onderwerp of een andere factor.

Gebruik de inzichtenpagina’s: terwijl je een grondiger analyserapport kunt downloaden, ben je waarschijnlijk beter af wanneer je je beperkt tot de gegevens op het scherm. Het is minder overweldigend, en je kan de juiste beslissing nemen zonder je hoofd erover te hoeven breken.

Onthoud dat informatie specifiek is. Het succes dat je bericht krijgt op Facebook kan niet worden gerepliceerd op andere sociale netwerken; houd dat in gedachten wanneer je de data analyseert.

Facebook Audience Insights

Facebook Audience Insights geeft je de keuze uit drie potentiële doelgroepen: het geheel van Facebook, mensen die aangesloten zijn bij jouw pagina, of een aangepaste doelgroep bestaande uit jouw huidige klanten. Hieronder vind je een overzicht van de inzichten onderverdeeld in de vijf categorieën, samen met hoe je ze kunt gebruiken:

1. Demografie: in principe betreft dit dezelfde informatie als hierboven, echter wordt hier aanvullende informatie weergegeven, zoals onderwijs, relatiestatus, baanpositie en de grootte van het huishouden. Doordat je jouw publiek met een meer specifieke doelgroep kunt vergelijken, kun je laten zien op wie je jouw pijlen moet richten. Het kan ook tonen welke producten niet geschikt zijn voor bepaalde groepen – zoals datingapps bij een publiek bestaande uit getrouwde mensen.

2. Pagina vind-ik-leuks: de pagina’s uit verschillende categorieën die jouw publiek het meest interessant vindt. Dit is handig voor het uitzoeken van potentiële concurrenten en om beter te begrijpen welke onderwerpen jouw doelgroep interessant vindt.

3. Locatie en taal: ook deze categorie is vergelijkbaar met die van hierboven. Hier wordt echter tevens informatie getoond van mensen die niet aangesloten zijn bij jouw pagina. Dit stelt je in staat om campagnes of producten af te stemmen op specifieke locaties.

4. Facebookgebruik: hoe vaak jouw gekozen publiek zich aanmeldt bij Facebook en op welk type apparaat. Ook dit helpt je om de betrokkenheid van jouw publiek beter te kunnen begrijpen.

5. Aankoopactiviteiten: toont de vorige aankoopactiviteiten van jouw gekozen groep – zijn zij grote vissen in een bepaalde bedrijfstak? Dit overzicht toont tevens hoe zij winkelen – online, in de winkel, etc. Als je een stenen winkelpand hebt, maar online zeer populair is, zal je je daar toch in willen verdiepen.

Hoe beter je jouw doelgroep weet te adresseren, des te beter kun je campagne voeren. Beide instrumenten bieden waardevolle inzichten in jouw doelgroep. Net als alle andere data-analyse instrumenten, helpen ze om jouw bedrijf en marketingstrategie te verbeteren.