test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Hoe te communiceren met jouw doelgroep Skip to main content
E-commerce

Hoe te communiceren met jouw doelgroep

By augustus 26, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Bij ons op kantoor lezen wij behoorlijk wat artikelen gedurende de week. Met enige regelmaat stellen we onszelf de vraag voor welke doelgroep de tekst nou eigenlijk geschreven is. In de meeste gevallen is het antwoord: een breed publiek. Het aanspreken van een breed publiek kan echter de overtuigingskracht van een artikel nadelig beïnvloeden.

Laat ik een voorbeeld geven: Wanneer je aan personen van 65 jaar oud vertelt dat zij heel coole games op een iPad kunnen spelen, zal dit veel mensen uit deze doelgroep niet direct aanspreken. Echter, vertel je ze dat zij gemakkelijk digitaal boeken kunnen lenen bij de lokale bibliotheek, dan hebben zij daar waarschijnlijk meer oren naar. Dit is een simpel en erg algemeen voorbeeld, echter benadrukt het wel het feit dat de manier en stijl waarop je met jouw doelgroep communiceert van groot belang.
In deze blog geef ik je daarom 3 voorbeelden hoe je jouw communicatie kunt afstemmen op jouw doelgroep.

#1 Probeer niet iedereen te bedienen

Strategie is focus. Laat ik dit toelichten aan de hand van een voorbeeld: Je hebt een restaurant; welke van deze 3 opties is het meest geschikt?

  • De focus ligt op mensen tussen 40-70, die gezond eten belangrijker vinden dan de prijs en graag plaatsnemen in een rustige atmosfeer.
  • De focus ligt op mensen tussen 20 – 35, die voorkeur hebben voor een hippe aankleding, een brede keuze aan speciaal biertjes of cocktails en marktconforme prijs.
  • Focus? Iedereen is welkom! Er is een grote menukaart en dus voor elk wat wils.

Het spreekt voor zich dat je een van de bovenste twee opties kiest. Bij online winkels wordt dit echter vaak niet gedaan. We vergeten de noodzaak voor een focus en proberen iedereen aan te spreken en te bedienen. Splits liever je doelgroepen op en bedien ze ieder op de adequate manier.

#2 Segmenteren

Nu je hebt bepaald welke markt je wilt bedienen, is het tijd om te gaan segmenteren. Stel je segmentatie voor als een sinaasappel die is onderverdeeld in verschillende parten. Bij een doelgroep is dit volgende de oude standaard bijvoorbeeld leeftijd of geslacht. Maar, big data wordt steeds toegankelijker voor een heleboel bedrijven. Gebruik daarom de big data om de behoefte van jouw gewenste segment te peilen en hen nog specifieker te kunnen adresseren met de juiste communicatie.

#3 Uniek durven zijn

Jouw bedrijf hoort een reflectie te zijn van wie je bent, waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. De marketing afstemmen op mensen die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn is eenvoudiger wanneer je een unieke identiteit hebt. Hierdoor spreek je de juiste mensen aan en ben je tegelijkertijd eerlijk in jouw uitingen. Doe je liever zaken met kleine bedrijven? Laat doorschemeren dat je dit bij voorkeur doet. Jouw communicatie naar buiten zal op deze manier kleine bedrijven meer aanspreken om zaken met je te doen.

Wanneer mensen browsen, dan speelt de uniekheid van de communicatie een grote rol. Voorbeelden van bedrijven die zich onderscheiden door hun unieke content zijn bedrijven als Coolblue en Zalando. Denk hierbij aan tekst, foto’s en video. Door verschillende doelgroepen op een bepaalde manier aan te spreken weten zij deze keer op keer te overtuigen.

Bij Coolblue blijft het niet alleen bij hun producten, maar zie je de unieke manier van communiceren bijvoorbeeld ook terug in de vacatures voor bijvoorbeeld programmeurs. Een standaard vacature in een schaarste markt zal namelijk weinig harten veroveren.

In een notendop

Hoe je moet communiceren met jouw doelgroep is dus van uiterst belang en het zal jouw leven een stuk gemakkelijker maken als je dit op de juiste manier doet. Jouw communicatie naar de buitenwereld begint dus met het definiëren van jouw doelgroep.

De juiste doelgroep aanspreken verhoogt de kans op succesvolle communicatie. Indien je slechts een beperkt marketingbudget tot jouw beschikking hebt doe je hier juist jouw voordeel mee. Je hoeft immers maar een kleinere groep aan te spreken.