test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Tips voor de perfecte SEO van je webshop | Simply Translate Skip to main content
Content marketing

Tips voor de perfecte SEO van je webshop

By februari 18, 2016april 29th, 2022No Comments4 min read

Zoals ik in mijn vorige blogs al schreef, is het optimaliseren van je webwinkel belangrijk als je organische traffic door middel van SEO wilt genereren. Dit vergt tijd en geduld, maar het loont de moeite. Wanneer je het slim aanpakt, kan SEO zelfs de online sales van e-commerce retailers verdubbelen. In deze blog behandel ik 5 SEO-tactieken die voor webwinkeliers van belang zijn voor een sterk resultaat in zoekmachines.

#1 Voorkom errorpagina’s

Errorpagina’s laten bij de bezoeker van je webshop een onbetrouwbare indruk achter, waardoor je potentiële verkopen misloopt. Daarnaast zijn errorpagina’s slecht voor je zoekmachineoptimalisatie, omdat ze waardevolle ‘linkjuice’ verspillen. Linkjuice is de SEO-term die wordt gebruikt voor de waarde die aan een website wordt doorgegeven via links vanuit externe en interne bronnen. Deze waarde werkt als een aanbeveling voor je website en is een van de belangrijkste factoren voor de bepaling van je positie binnen zoekmachineresultaten.

Zorg ervoor dat wanneer een productpagina komt te vervallen, bijvoorbeeld wanneer een product verlopen of uitverkocht is, je altijd een goede redirect maakt naar een alternatieve relevante productpagina. Je kunt je bezoekers bijvoorbeeld doorverwijzen naar nieuwere modellen, hetzelfde product in een andere kleur of vergelijkbare producten van andere merken.

#2 Meta-omschrijvingen en alt-tags

Er zijn nog altijd webwinkeliers die te weinig aandacht schenken aan hun meta-omschrijvingen, terwijl het een relatief eenvoudige manier is om in de zoekmachineresultaten al de aandacht van een potentiële bezoeker te trekken. Als jij jezelf in de zoekmachine al goed kunt laten zien, genereer je direct meer traffic. Wanneer je zelf geen meta-omschrijvingen invult, gaat een zoekmachine ze voor je bedenken. Dit levert niet altijd de mooiste resultaten op.

Ook alt-tags worden vaak vergeten. Een goede omschrijving in de alt-tags van de afbeeldingen op je website, gecombineerd met een duidelijke bestandsnaam, helpt zoekmachines om het onderwerp van je pagina te bepalen. Dit optimaliseert niet alleen je pagina’s, maar zorgt er ook voor dat jouw afbeeldingen getoond kunnen worden op de afbeeldingenpagina’s van zoekmachines.

#3 Creëer een duidelijke structuur

Niet alleen je bezoekers, maar ook zoekmachines houden van duidelijk gestructureerde webshops. Zoek daarom om beide partijen tevreden te houden een goed evenwicht tussen het verbeteren van je sitestructuur, zonder dat je daarbij te vaak aanpassingen doorvoert in je webwinkel. Je kunt de structuur van je website verbeteren, door te denken aan een georganiseerde categoriestructuur. Ook dien je hiervoor aandacht te besteden aan de interne linkstructuur van je webwinkel. De belangrijkste productpagina’s moeten daarbij de meeste links krijgen en niet weggestopt worden achter pagina’s die van mindere waarde zijn.

#4 Gebruik SSL

SSL zorgt ervoor dat alles wat zich afspeelt binnen je webwinkel op een veilige, afgeschermde manier plaatsvindt. Zo verloopt alles via een beveiligde verbinding, waardoor deze activiteiten niet zichtbaar zijn voor derden. Google heeft aangegeven dat SSL een factor is die je zoekmachinepositie kan beïnvloeden. Tot nu toe blijkt het geen grote invloed te hebben, maar omdat Google continu haar algoritme verandert, is het niet ondenkbaar dat het gewicht van dit signaal in de toekomst meer waarde krijgt.

#5 Zorg voor snelheid

Een trage webshop met lange laadtijden is een grote ergernis van online shoppers. Verschillende onderzoeken geven aan dat een snellere website je conversie kan verhogen. Naast dat dit alleen al een belangrijke reden is om in de snelheid van je webshop te investeren, is het voor zoekmachines ook van betekenis als je webshop eerder snel dan langzaam te noemen is. Google helpt webwinkeliers bij het optimaliseren van de laadtijd met haar PageSpeed Tools. Deze geven je advies op welke punten je nog snelheidswinst kunt behalen. Twee voorbeelden om de laadtijd van je webwinkel omlaag te krijgen, zijn het comprimeren van afbeeldingen en het gebruikmaken van caches.

Door aan deze punten te werken, haal je meer rendement uit zoekmachineresultaten. Ook wanneer je alles goed georganiseerd denkt te hebben, blijft het van belang om continu kritisch naar je webwinkel te kijken en indien mogelijk bij te schaven. Je zult namelijk altijd SEO-verbeterpunten blijven tegenkomen.