test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Voorkom deze 10 bekende sociale media missers Skip to main content

Voorkom deze 10 bekende sociale media missers

By mei 19, 2016april 29th, 2022No Comments6 min read

Sociale media zijn een krachtig hulpmiddel. Wanneer je dit instrument op de juiste manier inzet, kan het je bedrijf exponentieel laten groeien, nieuwe klanten aantrekken, de loyaliteit van je bestaande klanten doen groeien en de problemen van klanten oplossen voordat het echte problemen zijn. Echter, wanneer je sociale media op verkeerde wijze gebruikt, kunnen deze gewenste resultaten uitblijven. Hoe zorg je ervoor dat jouw sociale media een succes worden? Zet een eerste stap door onderstaande veelvuldig gemaakte fouten door te nemen en deze voortaan te voorkomen.

1. Een gemis aan strategie

Wanneer je werknemers inschakelt om de sociale media van je bedrijf te beheren, dien je een strategie op te stellen waarin bepaald wordt wat passend gedrag is voor deze platformen. Het creëren van richtlijnen voor de juiste etiquette geeft je medewerkers een idee van wat wel en niet de bedoeling is. Mochten zij een misstap maken, dan heb je jouw strategie om op terug te vallen als er problemen zijn.

2. Dezelfde benadering voor alle platformen

Niet alle sociale media zijn gelijk. Dat betekent ook dat niet alle content geschikt is voor alle verschillende kanalen. Elk platform heeft een eigen soort content, taal en doelgroep. Om jouw publiek hierin te vinden en met hen te verbinden, dien je deze verschillen voor elk platform in kaart te brengen. Het zal enige tijd duren voordat je weet wat het beste werkt op welk sociale media kanaal. Maak niet de fout om dezelfde content op meerdere platformen te verspreiden. Dit voelt voor je lezers meer als een advertentie dan een interactie.

3. Focussen op het aantal volgers

Wanneer het op sociale media aankomt, dan gaat de kwaliteit van je volgers boven de kwantiteit. Meer volgers leidt niet automatisch tot meer sales. Richt je daarom niet op het verzamelen van meer volgers, maar focus je op de interactie met de volgers die je al hebt. Op die manier bouw je de merkloyaliteit van je bestaande klanten uit. Gebruik hen als klankbord om te achterhalen welke toon en wat voor soort berichten goed aansluiten op de wensen van je doelgroep. Door zo je sociale media vaardigheden te perfectioneren, zullen meer volgers jou vanzelf vinden.

4. Sociale media niet gebruiken om sociaal te zijn

De naam zegt het al! Sociale media zijn bedoeld om een interactie tussen jouw volgers en jouzelf tot stand te brengen. Wanneer je jouw kanalen enkel inzet als megafoon om je merkboodschap te verspreiden, dan zal dit je effectiviteit niet ten goede komen. Stimuleer de betrokkenheid van je volgers en begin het gesprek met hen.

5. Te veel of ongepast posten

Niemand wil constant berichten en updates van een bedrijf ontvangen. Als je te veel plaatst, zullen je volgers eerder geneigd zijn om je te ontvolgen. Bepaal daarom wanneer jouw doelgroep het actiefst is en leg je focus rond deze tijdstippen. Het is daarbij beter om meerdere keren per dag, in plaats van meerdere keren per uur een bericht te plaatsen. Houd de feedback die je van je lezers ontvangt in de gaten om op de hoogte te blijven van wat zij willen lezen. Wanneer je doelgroep uit serieuze, professionele lezers bestaat, zullen bewegende gifs of kattenplaatjes, hoe leuk ook, waarschijnlijk niet aansluiten bij hun interesses.

6. Onregelmatig updaten

Als je de deur niet openzet, zal niemand je bezoeken. Dit geldt ook voor sociale media. Als je niet de tijd neemt om regelmatig berichten te plaatsen, zullen jouw kanalen niet uitnodigend zijn voor het verwerven van meer volgers of betekenisvolle interactie met je klanten. Als je zelf de tijd niet hebt om jouw sociale media dagelijks te controleren, delegeer deze taak dan.

7. Negatieve reacties verwijderen

Ook negatieve reacties zijn soms onderdeel van sociale media. Wanneer je deze reacties negeert, verwijdert of verkeerd behandelt, zal dit het probleem echter alleen maar groter maken. Het beste wat je kunt doen is om te erkennen dat je de boodschap hebt ontvangen, ook als je zelf van mening bent dat je niets verkeerd hebt gedaan. Vraag de persoon die de klacht op je platform geplaatst heeft om de kwestie verder via e-mail op te lossen. Houd het hoofd koel en handel professioneel.

8. Het gebrek aan een menselijke stem

Als je klanten de moeite nemen om je via sociale media te bereiken, dan zijn ze op zoek naar communicatie met een persoon – niet met een machine. Weerspiegel daarom de menselijke kant van je bedrijf in de manier waarop je op sociale media met je volgers omgaat. Laat je persoonlijkheid doorschemeren in de reacties die je stuurt en gebruik indien mogelijk een persoonlijke foto.

9. Het vergeten van een call-to-action

Geef je volgers een actie mee in je berichten. Verwijs hen bijvoorbeeld door met links naar je blog, website of een andere pagina – iets dat meetbaar is. Vergeet je volgers niet te noemen in berichten die voor hun relevant zijn. Dit kan de relatie die je op sociale media met je volgers onderhoudt ten goede komen. Ook hashtags kunnen de effectiviteit van je posts verhogen, maar gebruik deze niet te vaak.

10. Lange antwoordtijd

Wanneer je een positief bericht of juist een klacht op een van je sociale media kanalen ontvangt, dien je deze zo snel mogelijk te beantwoorden. Hoe langer je wacht met reageren, hoe groter de kans dat een klein probleem uitgroeit tot een PR-nachtmerrie. Om dit te voorkomen dien je duidelijke afspraken te maken wat betreft de verantwoordelijkheid over je sociale media platformen. Stel iemand aan om de verschillende kanalen in de gaten te houden en zorg ervoor dat deze persoon op gepaste wijze weet te reageren.