test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Website vindbaar maken met zoekwoorden Skip to main content
Content marketing

Website vindbaar maken met zoekwoorden

By september 15, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Je hebt alle technische aspecten van jouw website in orde. Er rest je echter nog een ding: jouw content dient aangepast te worden zodat je optimaal gevonden zult worden in Google. Hoe kan je jouw website vindbaar maken met behulp van één zoekwoord? Dat is een van de vragen op SEO gebied die klanten mij meest vaak stellen. Dit deed mij besluiten om dieper in te gaan op hoe ik naar SEO zoekwoord gebruik kijk en hoe je jouw website beter vindbaar te maken.

Wanneer je het internet afspeurt naar zoekwoordgebruik dan zijn de meningen onder de SEO specialisten verdeeld. Daarom deel ik vanuit mijn ervaring wat werkt voor veel webshops. De missie is simpel: Jouw website vindbaar maken! Organische vindbaarheid betekent immers doorgaans een enorme boost voor jouw verkopen en het bespaart je daarnaast veel kosten van marketing.

Zoekwoorddichtheid

De dichtheid van zoekwoorden wordt in vrijwel alle websiteanalysatoren weergegeven. Websiteanalysatoren zijn bedrijven die een analyse maken van jouw webpagina(s). Wat zegt de dichtheid van de zoekwoorden nou eigenlijk? Het vertelt je hoe vaak het zoekwoord terugkomt in de tekst die op jouw pagina is weergegeven.

Maar wat is nu een goede zoekwoorddichtheid? Als we deze vraag voorleggen aan SEO specialisten op het web, ontvangen we wederom veel uiteenlopende meningen. Opvallend is wel dat de meeste specialisten zeggen dat zij de zoekwoorddichtheid niet berekenen.

Zelf pas ik steevast de volgende regel toe: plaats de zoekwoordcombinatie op zijn minst op 3 belangrijke plaatsen. Bijvoorbeeld in de url, de paginatitel en header. Per circa elke 100 woorden die ik schrijf probeer ik een keer het zoekwoord mee te nemen waarover ik schrijf. Dit helpt om onze website vindbaar maken.

Lange teksten hebben vrijwel altijd de voorkeur

In een vorige blog is uitgelegd waarom je in ieder geval niet jouw tekst moet overladen met zoekwoorden. In het kort: dit artikel gaf aan dat Google voorkeur heeft voor langere en meer diepgaande teksten.

In het onderzoek van SERPIQ blog is heel duidelijk te zien dat voornamelijk pagina’s met een lange tekst hoog in de zoekmachines staan. Wil je dus echt gevonden wordt op een zoekwoord met een hoog concurrentieniveau, zorg dan in ieder geval dat jouw pagina meer dan 1.500 woorden bevat. Dit zal je kansen op het hoger ranken in de zoekmachine aanzienlijk vergroten.

Minder concurrentie op long-tail

Ongeveer 70 procent van de zoekopdrachten vindt plaats aan de hand van een long-tail zoekwoord. Long-tail houdt in dat de zoekopdracht 4 of meer woorden bevat.

Het aantal zoekopdracht per specifieke long-tailcombinatie is echter lager. Hierdoor is er sprake van minder concurrentie. Bij weinig concurrentie op de woordcombinatie gelden er minder regels met betrekking tot de zoekwoorddichtheid. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor zeer unieke of specifieke producten niet per se vereist om een lange tekst te plaatsen om organisch goed gevonden te worden.

Wie heeft de langste adem

Jouw website vindbaar maken heeft vaak te maken met wie de langste adem heeft. Een organische positie verkrijgen in een zoekmachine kost vaak veel tijd. Natuurlijk hangt dit naast het schrijven van de tekst tevens af van een aantal andere factoren. Echter, indien je technisch alles in orde hebt, dan kan je de tekstuele elementen blijven verbeteren om zo jouw concurrenten voorbij te streven.

Ga je een nieuwe tekstpagina, productomschrijving of blog schrijven? Mijn advies is om je niet te veel te laten beïnvloeden door het aantal zoekwoordcombinaties in de tekst. Besteed liever meer aandacht aan de teksten zelf en zorg er voor dat lezers niet struikelen over het overmatige gebruik van zoekwoorden.