test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | 5 essentiële e-mails voor marketing automation Skip to main content
E-mailmarketing

5 essentiële e-mails voor marketing automation

By april 28, 2016april 29th, 2022No Comments7 min read

Een van de belangrijkste tactische onderdelen van een marketingstrategie is e-mailmarketing. Bij marketing automation is relevantie van cruciaal belang, wat gewaarborgd wordt door op het juiste moment gerichte e-mails naar leads te versturen.

Het soort e-mails dat je dient te versturen, kan opgedeeld worden in een aantal verschillende categorieën. Deze kunnen met elkaar gecombineerd worden om verscheidene marketing doeleinden te dienen. Om elke factor die meespeelt bij het realiseren van succesvolle e-mailmarketing te begrijpen en toe te passen, dien je elke stap die genomen wordt om een e-mail tot stand te brengen onder de loep te nemen. In deze blog zullen we daarom de variabelen van vijf verschillende soorten e-mails nader in kaart brengen.

1. Automatische antwoorden

Dit type e-mail wordt verstuurd direct nadat je klant een bepaalde actie heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld door het invullen van een online formulier. Deze e-mail kan in zo’n geval dienen om te controleren of de informatie die je klant heeft doorgegeven daadwerkelijk juist is.

Gebruik: Tweeledig. Enerzijds verifieer je met dit bericht of je het correcte, werkende e-mailadres van je klant hebt ontvangen. Anderzijds versterk je hiermee de band tussen jouw merk en je klant.
Doel: Een klik van je lezer. Stuur daarom altijd een URL mee in dit type e-mail, in plaats van een PDF. Hierdoor kun je de betrokkenheid van je klanten bij dit bericht meten en controleren of de e-mail effect heeft. Houd er rekening mee dat omdat dit type e-mail door de ontvanger wordt aangevraagd, je waarschijnlijk een hoge mate van betrokkenheid bij het bericht zult waarnemen.
Uitvoering: Een breed scala aan opties is beschikbaar, maar laat altijd de stijl van jouw merk en bedrijf duidelijk naar voren komen. Een financieel bedrijf zal bijvoorbeeld gebaat zijn bij een professionele e-mail die is opgemaakt in HTML, terwijl een software bedrijf liever iets uitdraagt in Rich Tekst Format (RTF).
Onderwerp: Refereer naar de actie die de klant zojuist heeft ondernomen, maak duidelijk dat deze e-mail daar een automatisch gevolg van is en ga overdreven branding uit de weg.
Afzender: Er zijn twee opties waar je uit kunt kiezen: of dit type e-mail wordt verzonden uit naam van je bedrijf of de marketingafdeling, of deze wordt door een individu verstuurd. Dit ligt aan je strategie; ga je voor geloofwaardigheid, of voor het opbouwen van een persoonlijke relatie?
Bonus: Indien de aangevraagde content het verkoopproces ondersteunt, kun je overwegen om naaste de opgevraagde informatie een tweede URL mee te sturen die naar de volgende stap in de koopcyclus leidt.

2. Onderhoud van sales

Deze e-mails helpen je salesteam om hun inspanningen te schalen op basis van de respons, en bij het creëren van lange termijn e-mailprogramma’s. Op die manier onderhoud je jouw leads en stimuleer je klantretentie.

Gebruik: Helpt je salesteam hun inspanningen te peilen en in te bepalen wanneer zij actie moeten ondernemen.
Doel: Een klik op een doorgestuurde link.
Uitvoering: Dit is een zeer specifieke vorm van e-mail die het offline verhaal van een salesmanager nabootst. Dit betekent dat deze e-mails het beste in RTF verstuurd kunnen worden, een persoonlijke handtekening bevatten en kort maar krachtig zijn met maximaal drie zinnen. Het is de kunst om de inhoud niet enkel op jouw merk en bedrijf toe te spitsen.
Onderwerp: Iets onschuldigs, zoals “In aansluiting op ons laatste gesprek” of “Dacht dat je dit misschien leuk zou vinden”.
Afzender: Verstuur dit type bericht vanuit een persoonlijk e-mailadres.
Bonus: Indien een lead reageert op een dergelijke e-mail, ontvangt je salesteam hier gelijk een melding van via je marketing automation platform. Dit helpt een band te scheppen tussen marketing enerzijds, en sales anderzijds. Dit komt het aantal conversies alleen maar ten goede!

3. Gedeelde content

Deze helpen je salesteam om leads bij te houden, ook al zijn ze misschien nog niet klaar om direct tot aankoop over te gaan. Deze wijken enigszins af van het type e-mail dat hierboven reeds omschreven is.

Gebruik: Gericht op het verhogen van merkbetrokkenheid bij je klant.
Doel: Een klik van de lead die de e-mail ontvangt.
Uitvoering: Houd het kort met een maximum van drie regels. Ook deze e-mail kun je het beste in RTF in plaats van HTML versturen, zodat de e-mail geen ergernis opbouw wat betreft de marketing doeleinden. Hierdoor lijkt het bericht afkomstig te zijn van een persoon, in plaats van een marketingsysteem.
Onderwerp: Vergeet niet dat dit geen sales e-mail is, maar dat je je op de educatie van leads richt. Stem het onderwerp van je bericht hierop af – bijvoorbeeld: “Dit is een nuttig artikel voor jou” of “Dit vind jij misschien leuk”.
Afzender: Je kunt deze e-mail vanuit je bedrijf versturen, maar deze zal meer effect bereiken wanneer deze vanuit een individu verstuurd wordt.
Bonus: Nogmaals, de inhoud van deze e-mails moet op educatie gericht zijn. Probeer daarom inhoud van derden naast je eigen content in je bericht te betrekken, zolang deze relevant is voor de lezer.

4. Uitnodigingen

Nodig leads en klanten uit voor evenementen, speciale campagnes of andere activiteiten. Deze uitnodigingen zijn zeer effectief voor het vergroten van klantbetrokkenheid.

Gebruik: Het bijwonen van een activiteit stimuleren.
Doel: Een acceptatie van je uitnodiging door de lezer.
Uitvoering: Verstuur dit bericht als HTML. Om de betrokkenheid van je lezers te vergroten, dien je ervoor te zorgen dat deze e-mails enkel aan een specifieke lijst van ontvangers verstuurd wordt. Geef je lezers twee opties: de uitnodiging accepteren, of na het evenement een samenvatting van de gebeurtenissen ontvangen.
Onderwerp: Richt de aandacht op het evenement en benadruk dat het om een uitnodiging gaat. Benoem het onderwerp van het evenement.
Afzender: Verstuur dit bericht vanuit je bedrijf en zorg een tijd later voor een persoonlijk opvolgbericht.
Bonus: Houdt bij hoeveel ontvangers je bericht openen. Ook al is de opkomst bij je evenement lager, door te bekijken wie het bericht in eerste instantie allemaal geopend hebben, kun je in kaart brengen wie er allemaal wel geïnteresseerd waren. Deze leads kun je bewaren om voor een volgend evenement weer uit te nodigen.

5. Identificatie

Wanneer je op een beurs of binnen een andere offline omgeving leads opdoet, weet je nog niet direct binnen welke plek in de koopcyclus zij zullen vallen.

Gebruik: Vaststellen waar een lead zich in de koopcyclus bevindt.
Doel: Een klik van de lead.
Uitvoering: Biedt je leads verschillende berichten aan die refereren naar verscheidene plekken binnen de koopcyclus. Wanneer je weet op welk bericht deze lead reageert, zul je zijn locatie binnen de cyclus kunnen bepalen.
Onderwerp: Neem de naam van je bedrijf in de onderwerp titel op. Noem hierbij ook trefwoorden in de titel op die specifiek gericht zijn op de interesses van je lead.
Afzender: Laat dit type bericht afkomstig zijn van een persoonlijk e-mailaccount.
Bonus: Varieer met de onderwerpen die je gebruikt bij het verzenden van dergelijke e-mails, om te kijken wat wel en wat niet werkt.