test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | 6 voordelen van het leren van een vreemde taal Skip to main content
Taal

6 voordelen van het leren van een vreemde taal

By augustus 19, 2015april 28th, 2022No Comments6 min read

Nooit eerder was het aanleren van een vreemde taal zo populair. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal gebruikers van online taalschool Duolingo, dat inmiddels ruim 60 miljoen gebruikers telt. Behalve dat het aanleren van een tweede taal als een leuke ervaring gezien wordt, is het daarnaast wetenschappelijk bewezen dat het aanleren van een vreemde taal goed is voor jouw hersenen. Waar minder mensen stil bij staan, is dat het aanleren van een vreemde taal als ondernemer een hoop voordelen met zich mee brengt. Het aanleren van een vreemde taal kan je bijvoorbeeld helpen bij het maken van meer verstandige beslissingen, het ontdekken van nieuwe problemen en het verbeteren van je communicatieve vaardigheden. Hoe kan het aanleren van een vreemde taal jouw kans op succes als ondernemer verhogen?

#1 Globale Gedachtegang

Door de immense hoeveelheid technologie die tot onze beschikking staat, zijn we in staat om op wereldwijd niveau te handelen en te communiceren. Dit brengt met zich mee dat je moet afwegen hoe je jouw producten, diensten en communicatie wilt presenteren aan potentiële klanten in andere landen.

Wanneer je een vreemde taal aanleert, leer je tevens meer over de cultuur en gebruiken die bij deze taal horen. Hierdoor zal je beter in staat zijn om bepaalde situaties en oplossingen aan de andere kant van de wereld te begrijpen. Indirect betekent dat meer kansen, gezien jij een bepaalde lokale markt begrijpt dan iemand die de taal niet machtig is, en daardoor kan inspelen op behoeftes.

Het aanleren van een vreemde taal zal je leren groter te denken. Hierdoor ben je niet langer geografisch gelimiteerd, wat jou tot een betere globale ondernemer maakt.

#2 Ontwikkelen van Empathie

Zoals hierboven aangegeven, verdiep je je in de cultuur van het desbetreffende land wanneer je begint met het aanleren van een vreemde taal. Je moet je als het ware openstellen voor de nieuwe informatie, wat je het beste kunt doen door goed te luisteren.

Het ontwikkelen van empathie is cruciaal wanneer je een eigen bedrijf begint. Je moet in staat zijn om buiten jezelf te denken en je te verplaatsen in de positie van de consument. Door middel van jouw empathisch vermogen kun je de pijnpunten van jouw klanten, hun denkwijze en de plekken waar zij zich online bevinden beter ontdekken.

#3 Bevorderen van jouw mentale behendigheid

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat het aanleren van een vreemde taal de cognitieve functie van jouw hersenen bevordert. Bijkomend voordeel: de kans op dementie wordt aanzienlijk verkleind.

Linguïsten staan erom bekend een goed inzicht te hebben in hun omgeving. Hierdoor kunnen zij zich beter kunnen focussen op informatie en daardoor in staat zijn om foutieve of misleidende informatie te filteren.

Wanneer je een vreemde taal aanleert, wordt je gestimuleerd om snel te kunnen schakelen jouw native taal en de taal die je op dat moment aanleert. Als ondernemer schakel je tussen vele rollen. Het ene moment ben je marketeer, het volgende moment pluis je jouw administratie uit. Het aanleren van een taal kan jouw mentale behendigheid bevorderen. De vergrote focus en meer effectieve tijdsmanagement wat hier uit voortvloeit zorgt op haar beurt weer voor een meer succesvol bedrijf.

#4 Netwerk Opbouwen

Spreek je alleen Nederlands of is jouw website alleen in het Nederlands beschikbaar? Dan bereik je slechts 0,003 procent van de wereldbevolking. Je kansen om een groot netwerk op te bouwen zijn dus relatief klein. Het aanleren van een vreemde taal, zoals het Engels, Spaans, Portugees of Manderijn zal ervoor zorgen dat je per taal circa 20 procent meer van de wereldbevolking kan bereiken.

Hoe meer talen je spreekt, hoe gemakkelijker het is om een relatie op te bouwen met mensen. Of het nou online is via netwerk sites, of een op een tijdens je wereldreis. Deze relatie kun je uiteraard ook opbouwen via het aanbieden van producten of diensten. Dit geldt uiteraard ook wanneer je producten of diensten aanbiedt.

#5 Keuzes Maken

Een ander verrassend voordeel van het aanleren van een vreemde taal is dat het je besluitvaardiger maakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meerdere talen spreken beter kunnen relativeren en minder impulsieve acties ondernemen.

Hoe word je hier besluitvaardiger van, denk je misschien? Simpel: Je maakt vaker beslissingen. Het aanleren van een vreemde taal dwingt je om constant kleine vocabulaire besluiten te nemen. Is deze zinsstructuur correct, gebruik ik de juiste naamval, is dit wel de juiste uitspraak?

Het succes van een bedrijf correleert doorgaans aan de besluitvaardigheid van de CEO’s, leidinggevenden en start-up entrepreneurs. Twijfel of stress speelt niet voor niets velen te parten.

Focus je je momenteel op meditatie of krijg je coaching om rustig te blijven? Voeg daar het aanleren van een vreemde taal aan toe!

#6 Betere Communicatieve Vaardigheden

Het aanleren van een vreemde taal zorgt ervoor dat je tevens beter zal worden in de talen die je reeds beheerst. Daarbij maakt het niet uit of je bijvoorbeeld Engels of een andere vreemde taal aanleert.

Het aanleren van jouw moedertaal is op natuurlijke wijze verlopen. Bij het aanleren van een vreemde taal wordt je echter meer gestimuleerd om de grammatica, zinsopbouw en fundamentele gebruiken van de taal te bestuderen. Indirect wordt je hierdoor gestimuleerd om ook deze elementen in jouw moedertaal te onderzoeken. Wie weet ontdek je dat het toch anders hoort!

Dit principe werkt ook voor bedrijven. Wanneer je een nieuw bedrijf start, heb je vaak geleerd van de successen en fouten die je eerder gemaakt hebt. Uiteraard zorg je er voor dat je de succesfactoren toepast, en je niet nogmaals dezelfde fouten herhaalt.