test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | De 6 belangrijkste principes van content marketing Skip to main content
Content marketing

De 6 belangrijkste principes van content marketing

By mei 26, 2015april 28th, 2022No Comments6 min read

Nederlandse bedrijven zijn zich niet alleen bewust van wie hun klanten zijn, langzamerhand willen bedrijven deze klanten ook steeds beter van dienst zijn. Daarbij betreden ze allerlei nieuwe paden, blijkt uit de resultaten van het Best of Finance Privaat 2014 onderzoek. Een van de meest effectieve methoden, is content marketing. Toch lijkt het alsof veel ondernemers en bedrijven nog niet op de hoogte zijn van de voordelen van content marketing.

Een absolute aanrader op het gebied van content marketing, is het boek Epic Content Marketing van Joe Pulizzi. Omdat je waarschijnlijk direct aan de slag wilt gaan met content marketing, kun je hieronder een opsomming vinden van de 6 belangrijkste principes.

#1 Identificeer jouw unieke kenmerk

Het is moeilijk jouw publiek te interesseren over een onderwerp waar je zelf weinig interesse voor hebt. Net zoals het moeilijk is om de aandacht van je publiek vast te houden wanneer je over een onderwerp schrijft waar je zelf weinig over weet. De meest succesvolle content marketing ontstaat wanneer mensen schrijven over hun:

 • Expertise: wat zij weten
 • Passie: wat zij graag doen

In de meeste gevallen bestaat er geen perfecte overlapping tussen wat je weet en wat je graag doet. Maar, voor content marketing dient er wel degelijk een overlapping te zijn. Deze overlapping kun je zien als jouw unieke kenmerk. Dat unieke kenmerk zou het beginpunt moeten vormen voor het creëren van content marketing.

#2 Stroomlijnen van jouw content marketing

Hoewel het fantastisch zou zijn als iedereen content marketing kon schrijven over wat zijzelf willen, levert dit in veel gevallen niet voldoende op. Bij succesvolle content marketing betekent het dat je eerst kijkt naar wat anderen willen, voordat je aan jezelf denkt. Als hetgeen wat jij schrijft niet overeenkomt met de behoeften en interesses van jouw publiek, zul je waarschijnlijk weinig geïnteresseerde lezeres aantrekken.

Net zoals bij expertise en passie, kan het zijn dat er geen perfecte overlapping bestaat tussen jouw unieke kenmerk en hetgeen dat jouw publiek wil lezen. Of het kan zelfs zo zijn dat jou unieke kenmerk niet zo uniek is, maar gedeeld wordt met anderen. Die anderen kunnen zelfs inmiddels al een grote community door hun content marketing opgebouwd hebben, waardoor het lastig wordt om met hen te concurreren.

Het stroomlijnen van je content marketing betekent dat je jouw focust aanpast zodat je betere kansen hebt bij het publiek dat geïnteresseerd is in jouw unieke kenmerk. Zelfs met de hoeveelheid content die er tegenwoordig gecreëerd wordt zijn er nog genoeg gebieden die onderbelicht worden, of waar zelfs helemaal niet over geschreven wordt. Als je jouw content marketing zo kunt stroomlijnen dat jij de enige bent die op deze nichemarkt inspeelt , of het simpelweg beter aanpakt dan alle anderen, kun je op relatief eenvoudige wijze de meest dominante speler worden die al het publiek naar zich toetrekt en deze net zolang blijft boeien tot ze converteren naar klanten.

Het is heel belangrijk om hierbij heel specifiek te zijn, omdat dit ervoor zal zorgen dat de nichemarkt wordt aangesproken op hun speciale behoeften. Zoals John Lydgate het lang geleden stelde: “Sommige mensen kun je altijd tevreden houden, je kunt altijd sommige mensen tevreden houden, maar je kunt niet altijd iedereen tevreden houden”.

#3 De basis vormen

De basis waarnaar je dient te streven:

 • Één soort content
 • Één platform
 • Consistentie in content productie
 • Voor een lange periode

Je dient allereerst een basispubliek te creëren, voordat het voordelen zal opleveren voor jou of jouw onderneming. Dit neemt aardig wat tijd in beslag. Het is daarom belangrijk dat je geduldig bent en realistische verwachtingen handhaaft; voor jezelf en ook voor je stakeholders.

Om een publiek aan te trekken dien je een informatiecentrum te creëren waar je bezoekers naartoe kunnen, bijvoorbeeld door middel van een website of blog. Daarnaast moet je jouw content promoten en publiceren op verscheidene locaties om zo publiek aan te trekken. Jouw blog of website vormt echter het uitgangspunt voor alle informatie. Het is daarom belangrijk dat deze blog of website jouw eigendom is.

De reden waarom het zo enorm belangrijk is dat je zelf deze blog of webpagina bezit, is de toekomst. Veel bedrijven kwamen namelijk in de problemen toen Facebook de vindbaarheid van hun merkinformatie drastisch reduceerde wanneer zij hiervoor niet betaalden. Het is dus belangrijk dat op de lange termijn een ander bedrijf geen profijt krijgt van de door jou gecreëerde content.

#4 Overhalen van je publiek

Hoewel er tot nu toe vooral gefocust wordt op het aantrekken van lezers voor je content marketing, is het daarnaast tevens belangrijk dat jouw bestaande bezoekers blijven terugkomen. Het internet is een oase van content en de aandacht neemt snel af. Het is daarom belangrijk dat mensen terugkomen en je niet vergeten.

De manier om mensen jou te laten onthouden is door regelmatig op jullie raakvlakken in te spelen. Of door bijvoorbeeld ze te laten aanmelden voor het ontvangen van je nieuwsbrief. Hoewel velen denken dat e-mailmarketing achterhaald is vergeleken met sociale media, levert de e-maillijst toch de grootste bijdrage aan het aantal volgers. Zelfs het response ratio en de uiteindelijke omzet blijken hoger te zijn bij e-mailmarketing.

#5 Zorg voor diversiteit

Het is niet de bedoeling dat je ineens afwijkt van je focustopic, maar het is wel verstandig om af en toe sub-onderwerpen aan te snijden om zo ook ander publiek aan te spreken. Dit zal je helpen om je bestaande publiek te boeien en om nieuw publiek toe te voegen aan je mailinglijst.
Afhankelijk van jouw doel, kun je het volgende diversiteitsmodel gebruiken:

Persoonlijke content:

 • Blog
 • Boek
 • Openbaar spreken (bijvoorbeeld netwerkevent of beurs)

Zakelijke content:

 • Digitaal
 • Print
 • Face-to-face

#6 Converteren naar inkomsten

“Eerst een publiek opbouwen en deze vervolgens converteren naar geld.”, aldus Pulizzi. Jouw bron van inkomsten zal waarschijnlijk uniek zijn voor jouw bedrijf. Blijf echter altijd rondkijken naar nieuwe methodes om inkomsten te genereren via jouw content marketing

Hoewel het converteren naar inkomsten eigenlijk de laatste stap in het proces vormt, moet je nooit kansen voorbij laten gaan om inkomsten te winnen uit jouw content marketing. Het kan zelfs zo zijn dat je manieren ontdekt om inkomsten te genereren waar je vooraf nooit aan gedacht had.

Wees er wel van bewust dat je de grens van opdringerigheid niet moet overschrijden. Wees ook niet oneerlijk tegen jouw publiek over jouw poging om content marketing te converteren in omzet. Het doel van content marketing is in de eerste plaats om jouw publiek te dienen.