test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js De kracht van influencer marketing | Simply Translate Skip to main content
E-commerce

De kracht van influencer marketing

By december 24, 2015april 28th, 2022No Comments5 min read

Een groot deel van de keuzes die je dagelijks maakt wordt beïnvloedt door hoe andere mensen tegenover een idee, product of persoon staan. Als sociaal wezen zoek je naar de goedkeuring van anderen. Dit hoeft niet per se plaats te vinden in de vorm van het vragen om bevestiging, maar kan ook voorkomen aan de hand van het kopiëren van het gedrag van anderen. De keuze om een product van een bepaald merk of bij een bepaalde winkel aan te schaffen, wordt dan ook meer dan eens gestimuleerd door je omgeving.

Dit principe waarin anderen invloed hebben op het keuzeproces heet sociaal bewijs. Zoals voor alle vormen van invloed geldt, is dit uiterst interessant om vanuit een marketingperspectief te benaderen. Dit uit zich in het bewust inzetten van sociaal bewijs als marketingtruc. In een eerdere blog schreef ik dat sociaal bewijs in de vorm van ‘influencer marketing’ een trend is die zich in 2016 verder zal ontwikkelen.

Wie of wat is een influencer?

Influencers zijn personen die invloed op de emoties, meningen of het gedrag van anderen kunnen uitoefenen. Een influencer inspireert anderen tot het kopiëren of imiteren van kenmerken, karaktereigenschappen, bezittingen of vaardigheden. Bij een influencer denken we al snel aan een wereldster of beroemd persoon. Tegenwoordig vindt deze beïnvloeding echter voornamelijk plaats via sociale media, door bloggers en videologgers. Online influencers zijn er in verschillende soorten en maten. Zij kunnen bijvoorbeeld een product of item tonen omdat ze het zelf kopen of gebruiken, maar ook omdat ze door een merk gevraagd zijn om het te promoten.

Dat promoten gaat op een andere manier dan in een reclamespotje. Het gaat er voornamelijk om dat er een beeld van nonchalance geschetst wordt, zodat het lijkt alsof het product de keuze van de blogger of vlogger zelf is. Dankzij de effectieve combinatie van deze relaxte manier van adverteren en de relatief lage kosten, zetten steeds meer merken deze sociale mediagebruikers in om hun producten of diensten bekend te maken.

Waarom influencer marketing implementeren?

Webwinkeliers kunnen baat hebben bij het opnemen van influencers in hun marketingstrategie. Influencers worden gezien als rolmodel en hebben een groot bereik. Onderzoek wijst uit dat influencers als betrouwbaar worden beschouwd. De autoriteit die zij richting hun volgers uitstralen, zorgt er daarnaast voor dat volgers gestimuleerd worden om de mening en het gedrag van een influencer te kopiëren. Dit verhoogt niet alleen de bekendheid van jouw product of merk, maar stimuleert tevens de verkoop. Een groot aantal volgers zullen zich immers geneigd voelen een product aan te schaffen. Zeker in combinatie met een kortingscode vanuit de influencer wordt het extra interessant. Het bovengenoemde onderzoek toont aan dat met name vrouwen tussen 12 en 32 jaar gevoelig zijn voor dit type marketing.

Waar moet je op letten?

Indien je samen wilt werken met een influencer is het aan te raden zorgvuldig vooronderzoek te doen. Om je te helpen met de voorbereidingen, heb ik een stappenplan voor je opgesteld om influencer marketing te kunnen realiseren.

#1 Kies de juiste persoon

Besteed aandacht aan het kiezen van de juiste influencer. De influencer wordt immers geassocieerd met jouw merk of bedrijf en daar dien je niet te licht over te denken. Zorg ervoor dat de interesses en onderwerpen waarover de influencer schrijft of vlogt aansluiten bij jouw bedrijf en bekijk welke personen de influencer volgen. Kijk vooral ook naar de hoeveelheid volgers die de influencer heeft en hoe hij of zij omgaat met reacties van volgers. Zo weet je precies of de communicatiestijl van een influencer aansluit bij jouw merk.

#2 Neem contact op

De volgende stap is het contact opnemen met de influencer. In het geval de influencer niet bekend is met jouw merk of product, is het verstandig om jezelf en je bedrijf eerst te introduceren aan de influencer. Leer hem of haar kennen en vraag bijvoorbeeld naar een favoriet item uit jouw assortiment. Zo kun je onderling afstemmen of deze influencer de juiste match is voor jouw bedrijf.

#3 Sluit een deal

Het samenwerken met een influencer is niet altijd gratis. Bedenk daarom vooraf wat je budget is. Over het algemeen hebben influencers een groot bereik, wat influencer marketing een relatief goedkope vorm van marketing maakt. Maak duidelijk wat je verwacht van de influencer en wat je in ruil daarvoor aanbiedt. Dit kan een financiële vergoeding zijn, maar kan ook bestaan uit het weggeven van een product aan de influencer of volgers.

#4 Houd de nasleep bij

Als webwinkelier is het belangrijk om bij te houden wat er gebeurt nadat je producten op de sociale mediakanalen zijn gepresenteerd. Reageren volgers op de promotie op sociale media, bijvoorbeeld door middel van het delen van de foto, video of het bericht? Stem van tevoren af wie reageert: jij of de influencer. Zo weet je zeker dat de volgers een reactie krijgen.

Volgen er weinig reacties of vallen de verkopen tegen? Geef niet op en probeer het dan vooral nogmaals met een ander type influencer of via een ander kanaal. De juiste match kan zo succesvol zijn dat je website even uit de lucht is wegens een overmatig aantal bezoekers. Zo zie je maar hoe krachtig de invloed van influencers kan zijn.