test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Hoe genereer je sales met een categoriepagina? Skip to main content
E-commerce

Hoe genereer je sales met een categoriepagina?

By oktober 22, 2015april 28th, 2022No Comments6 min read

Een paar weken geleden schreef ik een blog waarin ik uitlichtte waaruit een goede productomschrijving bestaat en hoe je deze schrijft. In navolging van de productomschrijvingen, ga ik nu in op het belang van een goede categoriepagina. Oriënterende consumenten zoeken namelijk tevens vaak naar bepaalde categorieën.

Binnen die categorie zoeken zij vervolgens naar specifieke producten. Indien de consument binnenkomt op een categoriepagina die gerelateerd is aan het product dat zij zoeken, is de kans dat zij converteren aanzienlijk groter dan wanneer zij op een ongerelateerde pagina landen.

Bedien de oriënterende klant

Wanneer je een nieuwe markt betreedt, zal je doorgaans proberen een goede positie te verkrijgen aan de hand van betaald bereik, zoals advertenties. Aan de andere kant kun je jouw positie tevens veroveren aan de hand van onbetaald organisch bereik. Begin volgende maand begint het feestdagenseizoen en zullen de kosten van advertenties flink omhoog geschroefd worden. Daarom is het verstandig om niet langer te wachten om jouw website zo goed mogelijk organisch vindbaar te maken, met zowel productomschrijvingen en categoriepagina’s.

Om aan te stippen wat het belang is van een goede categoriepagina zal ik een een praktijkvoorbeeld geven. Beeld je een situatie in waarin ik als oriënterende consument op zoek ben naar een jeans voor mannen. Mijn zoekopdracht in Google bestaat uit ‘Hugo Boss broeken mannen’. De zoekmachine toont mij de volgende resultaten:

Betaalde posities

De top 3 van betaalde posities bestaat uit Zalando, Bijenkorf en Van Uffelen Mode. Om te zien op welke categoriepagina ik land, klik ik op de advertenties.

Zalando
Bij de advertentie van Zalando kom ik op een categoriepagina waarbij zij de moeite hebben genomen een tekst op te stellen die beschrijf hoe HUGO in mijn leven past en waarom het een prachtig merk is. Mede door zich te onderscheiden op het gebied van narratieve teksten is Zalando zo enorm succesvol geworden. Wat echter tegenviel is dat ik landde op een pagina met allemaal verschillende items van de lijn ‘HUGO’ van het merk Hugo Boss, voor zowel vrouwen als mannen. Mijn vraag werd hierdoor niet beantwoord.

Bijenkorf
Toen ik binnenkwam op de categoriepagina van de Bijenkorf was het mij gelijk duidelijk dat het onderwerp Hugo Boss was, omdat het logo van Hugo Boss afgebeeld werd. Een korte beschrijving informeerde mij over het merk, maar het is geen beeldend verhaal. Daarnaast moest ik eerst in het selectiemenu aangegeven dat ik naar broeken voor mannen zocht. In feite beantwoordt deze pagina dus niet direct mijn vraag.

Van Uffelen Mode
Bij Van Uffelen Mode kwam direct binnen op de mannencollectie broeken van het merk Hugo Boss. Helaas had ik maar de keuze uit een broek in deze categorie. Daarnaast ontbrak er een begeleidende tekst over het merk zelf en nodigde de website niet uit om verder te zoeken.

Conclusie
Zowel bij Zalando en Bijenkorf land ik op een categoriepagina waar alle Hugo Boss producten, voor zowel mannen als vrouwen, aangeboden worden. Hierdoor moet ik als consument extra handelingen verrichten om bij de juiste categorie te komen. Bij Van Uffelen Mode land ik op een categoriepagina van Hugo Boss broeken voor mannen, echter bieden zij slechts één product in deze categorie aan. Adverteren op een gehele categorie, voor slechts één product is prijzig. De kans dat deze broek is wat ik zoek, is immers relatief klein.

Organische posities

De eerste organische positie is verworven door de website van Hugo Boss. Wanneer ik op deze link klik, wordt direct de categorie weergegeven waarnaar ik op zoek was, namelijk: Hugo Boss broeken voor mannen. De organisch gevonden pagina is in dit geval toegespitst op de ingevoerde zoekopdracht in Google en voorziet mij daarin van een exact antwoord op mijn ‘vraag’.

Uit dit kleine praktijkonderzoek kan ik concluderen dat het organische resultaat op de eerste pagina van Google mij een passender antwoord biedt in vergelijking tot de betaalde advertenties. De betaalde zoekopdrachten verwijzen mij immers door naar een categoriepagina die niet direct toegang tot de juiste categorie verschaft of slechts een beperkt antwoord geeft op mijn vraag. Ben je van plan te adverteren op een categoriepagina positie? Stel je dan de volgende vragen om te voorkomen dat je jouw marketingbudget onnodig spendeert.

Vragenlijst een betere conversie creëert

Door jezelf een aantal vragen te stellen kun je achterhalen wat de correcte manier is om een categoriepagina te creëren. Omschrijf jouw categorie door de volgende vragen te beantwoorden:

Wie?
Welk publiek spreek je aan met deze categorie? Is er sprake van een specifiek type publiek voor deze categorie in vergelijking tot een andere categorie?

Wat?
Welk type antwoord krijgen bezoekers op hun vraag in deze categorie? Wat betekent dit product of dienst voor jouw bezoekers?

Waar?
Waar gaat jouw publiek dit product of dienst gebruiken? Is er een specifieke gelegenheid waarbij jouw product of service het best tot zijn recht komt?

Waarom?
Waarom zal deze categoriepagina jouw bezoekers boeien? Waarom moeten ze juist van jouw website kopen? Waarom zal jij hun vertrouwen winnen? Wat onderscheidt jou van de competitie?

Hoe?
Hoe gebruiken jouw bezoekers dit product of dienst van deze pagina? Hoe maakt het hun leven beter of gemakkelijker?

Spendeer jouw marketingbudget wijs

De voorbeelden hierboven geven aan dat een categoriepagina geheel niet onbelangrijk is. Je schept er als het ware een gevoel mee, waarbij de klant zich inbeeldt waar de categorie voor staat, wat zij er mee kunnen doen en waarom jij deze categorie aanbiedt. Het geheel nodigt uit om verder te kijken naar specifieke producten binnen deze categorie.

Er is momenteel nog veel ruimte te winnen met een juiste categoriepagina in zowel betaalde als organische zoekresultaten. Maak het verschil met jouw webshop door de oriënterende consument te laten landen op een pagina die daadwerkelijk biedt waarnaar zij zoeken. Met hulp van de vragenlijst beschik je over een goede basis om op een relatief kosteneffectieve wijze markt te winnen, zelfs voor de kleinere webshops.