test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Hoe Google content als ‘goed’ bestempeld Skip to main content
Content marketing

Hoe Google content als ‘goed’ bestempeld

By augustus 4, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Waar je eerder zoekmachines kon verleiden met het stelselmatig implementeren van zoekwoorden, focust Google zich tegenwoordig met toenemende mate op de daadwerkelijke kwaliteit van content.Voor de meeste marketeers is dit geen nieuws, echter verandert de manier waarop Google ‘goede content’ waardeert continu. Rapporten tonen aan dat de gemiddelde tijd die gespendeerd wordt op een pagina invloed heeft op de positie in Google. Het is dus belangrijker dan ooit om de lezer aan je pagina te binden.

Onderstaand vind je de belangrijkste tips met betrekking tot het creëren van ‘goede content’ voor jouw website of webshop.

#1 Maak het relevant en leesbaar

Een element dat steeds belangrijker wordt is het aantal woorden en de Flesh-Kincaid Readability score. Je kan je teksten hier laten testen. Als je kijkt naar grote spelers dan zie je dat gemiddeld gezien de lengte van webpagina is gestegen met 25 procent sinds 2014. Dit suggereert dat Google kijkt naar de lengte van de tekst en deze hierop waardeert.

In principe is dit een logisch concept, want als je de tekst kort houdt kan je immers niet diep ingaan op een onderwerp. Veel mensen verspreiden informatie over hetzelfde onderwerp, daarom heeft Google een manier gevonden om onderscheid in de kwaliteit en diepgang van deze teksten te maken.

Leesbaarheid is een tweede logisch punt. Het maakt niet uit hoe opvallend jij de content maakt, indien de tekst bestaat uit complexe zingverbanden en zinloze vaktermen zal je de aandacht van de lezer verliezen.

#2 Focus op User Experience

Het is al in onze voorgaande blogs vermeld, het is immers een zeer belangrijk element en het zal je vast niet verbazen dat Google het meeneemt in de ranking van jouw website.

Kunnen mensen makkelijk door jouw content navigeren en is het allemaal goed gestructureerd, dan zijn mensen minder snel geneigd om ergens anders de informatie op te zoeken. Wanneer mensen meer tijd spenderen op jouw website, dan signaleert Google dat jouw content relevant en waardevol is.

De focus ligt echter niet meer alleen op de desktop experience, maar ook op de gebruiksvriendelijkheid van de website op mobiele apparaten. Deze trend zal in de komende jaren zich alleen nog maar verder ontwikkelen.

#3 Stop met zorgen maken over zoekwoorden

Het is niet zo lang geleden dat pagina’s volledig vol stonden met zoekwoorden die gerelateerd waren aan het onderwerp van de pagina. Zinnen werden compleet verbastert om voldoende dichtheid van de zoekwoorden te garanderen.

Gelukkig is dit verleden tijd. Dit fenomeen heeft natuurlijk impact gehad op wat mensen voorgeschoteld krijgen wanneer ze op zoek naar iets zijn. Consumenten profiteren nu van een betere leesbaarheid en de marketeers kunnen hun creativiteit op andere zaken botvieren.

Wanneer je een stuk schrijft, ongeacht het onderwerp, dan is het hoofddoel om jouw lezer te voorzien van goede teksten. Dit betekent dat het interessant en prettig leesbaar moet zijn.

Als de content die je schrijft relevant is voor het zoekwoord, dan zou je op natuurlijke wijze al de zoekwoorden hebben geïmplementeerd die relevant zijn voor het onderwerp.

#4 Backlinks zijn steeds minder van belang

De relatie tussen backlinks en zoekmachine posities zijn de afgelopen jaren steeds minder belangrijk geworden. In plaats van linkbuilding, kun je jouw tijd beter spenderen aan het schrijven van content die mensen willen lezen en delen. Dit zorgt op haar beurt weer voor sociale media links. Backlinks met een zoekwoord in de ‘anchortext’ zijn zelfs nog minder relevant. Dit houdt in feite in dat onnatuurlijke backlinks niet meer gewaardeerd worden door Google.

#5 Sociale media?

Het blijft een grijs gebied, maar velen onder ons zien een correlatie tussen het aantal sociale media berichten/gebruikers en je positie in Google. Hoe meer mensen je link delen, des te meer bezoekers zullen eindigen op je website. Dit is niet alleen belangrijk voor merkbewustzijn, maar ook het aantal bezoekers van je site.

Daarnaast zijn de signalementen vanuit sociale media belangrijk voor marketeers om erachter te komen of de content jouw publiek aanspreekt.

Hoe nu verder?

Het moge duidelijk zijn: kwaliteit van content is heel erg belangrijk. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de meeste vroegere trucs om je Google positie omhoog te helpen niet of nauwelijks meer werken. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst.

Wil je meer lezen over dit onderzoek? Klik hier voor het volledige onderzoek.