test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Hoe schrijf je een productomschrijving? | Simply Translate Skip to main content
E-commerce

Hoe schrijf je een productomschrijving?

By september 8, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Veel E-Commerce bedrijven vergeten hoe belangrijk het is om een goede producttekst te schrijven. In sommige gevallen kiezen webwinkeliers er zelfs voor om de productomschrijvingen vanuit de fabrikant te gebruiken. Zonde, want hierdoor loop je een enorme hoeveelheid traffic op jouw website mis. Saaie en niet originele productomschrijvingen kunnen jouw bedrijf namelijk schaden. Een prikkelende productomschrijving kan jouw sales daarentegen een enorme boost geven.

Met regelmaat wordt Simply Translate gevraagd om productteksten te schrijven. Middels deze blog geven wij een kijkje in onze keuken en tonen wij waar wij voornamelijk op letten bij het schrijven van productteksten.

Er zijn twee hoofdregels waar je absoluut rekening mee dient te houden:

Omschrijf de meerwaarde van jouw product

Een producttekst dient het product te verkopen. Het moet aangeven welke behoefte het vervult, het product aantrekkelijk laten klinken en benadrukken waarom een consument jouw product zou moeten kopen.

Schrijf volgens de SEO-principes

De kans dat je zomaar op de tweede pagina in Google verschijnt, is klein. Zorg er dus voor dat jouw teksten geschreven zijn volgens de SEO-principes om zo jouw kansen op een hoge ranking te verhogen.

Spieken ter inspiratie mag, zorg echter wel dat je uniek blijft. Een goed geschreven producttekst zorgt er niet alleen voor dat het jouw vindbaarheid vergroot, maar ook dat de sales over de gehele linie bevorderd.

Originele productomschrijvingen zijn essentieel

De beoordeling van unieke content wordt steeds geavanceerder. Google’s laatste toevoeging, het ‘Farmer’ algoritme helpt daar een handje aan mee. Zorg ervoor dat je niet de dupe wordt van duplicaat productomschrijvingen, zelfs niet van duplicaat tekstfragmenten op je eigen interne pagina’s.

Besluit je om toch de productomschrijvingen van de fabrikant of van je concurrent te gebruiken, verwacht dan een degradatie in jouw zoekresultaten, of zelf een eliminatie uit de zoekresultaten.Degene die als eerst zijn of haar content heeft geïndexeerd, wordt beschouwd als de eigenaar. Zorg er dus altijd voor dat je direct na het maken van de pagina jouw content indexeert via Google Webmaster Tools.

Geen platte tekst, maar unieke, verleidelijke en SEO-geschreven teksten

Verricht onderzoek voordat je begint met schrijven, waarbij je met name kijkt naar de zoekresultaten van Google. Stel jezelf de vraag: op welke woorden zoeken consumenten wanneer ze op zoek zijn naar de producten die ik verkoop?

Ongeveer 70 procent van de mensen gebruikt longtail keywords om te zoeken. Gebruik deze keywords echter met mate! Waar je eerder jouw productomschrijving vol kon zetten met keywords, wordt je nu afgestraft bij overmatig keyword gebruik. Over de hele tekst genomen, dient het zoekwoord een dichtheid van circa 1,5 procent.

Wie is je doelgroep en hoe communiceer je hiermee?

Deze vraag dien je aan jezelf te stellen voordat je aan de slag gaat om de tekst voor deze doelgroep te schrijven. Bestaat jouw doelgroep uit huismoeders? Schrijf dan liever geen te hippe teksten met allerlei woordspelingen die alleen de jeugd begrijpt.

Als je schrijft doe het dan met plezier. De teksten komen oprechter, meer interessant en doordacht over. Zorg er voor dat jouw productomschrijving informatief zijn. De consument probeert immers via jouw content een antwoord op zijn of haar vraag te vinden. Het verschaffen van de juiste informatie zorgt ervoor dat jouw bezoeker gestimuleerd zal worden tot het doen van een aankoop.

Schrijf jouw productomschrijving op verhalende wijze

Dit principe is met name geschikt voor de B2C markt. Een ultieme productenomschrijving is er een die een verhaal vertelt. Het gaat niet om het product zelf of jouw bedrijf, het gaat erom dat je de ervaring of status van het product omschrijft. Hiervoor moet je echter wel tijd, geld of talent hebben, om narratieve wijze schrijven is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Succes behalen met jouw webshop? Dat begint bij het schrijven van originele productomschrijvingen waarbij je rekening houdt met de wensen van jouw mogelijke klanten. Neem ze mee in het verhaal en zorg ervoor dat je altijd rekening houdt met SEO-vereisten om zo jouw verkopen een stimulans te geven.