test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Hoe schrijf je een SEO landingspagina? Skip to main content
E-commerce

Hoe schrijf je een SEO landingspagina?

By februari 23, 2016april 29th, 2022No Comments5 min read

Als webwinkelier is het natuurlijk ten eerste van belang dat jouw webwinkel online goed gevonden wordt. Daarenboven is het echter nog belangrijker dat je webwinkel gevonden wordt door de juiste bezoekers, namelijk bezoekers die precies op zoek zijn naar wat jouw shop te bieden heeft. Om dit te bewerkstelligen, is het verstandig om aandacht schenken aan het opzetten van een SEO landingspagina. Met een goede landingspagina haal je namelijk meer uit je website. Maar hoe ziet de ideale SEO landingspagina er dan uit? In deze blog beantwoord ik deze vraag.

Onthoud bij het opstellen van een SEO landingspagina altijd de volgende vuistregel: je website moet een bron van relevante informatie zijn voor je bedrijf, je bezoekers en voor zoekmachines. Wanneer je alle drie deze elementen hebt geoptimaliseerd, zullen relevante bezoekers jouw website vanzelf vinden. Ga dus niet blind voor het aantrekken van de meeste bezoekers, maar streef naar een kwalitatief eindresultaat. De belangrijkste SEO-variabelen die je daarbij wilt betrekken, zijn de volgenden:

De juiste zoekterm

Focus je per landingspagina op één zoekwoord en stem daar vervolgens alle andere SEO-onderdelen van die pagina op af. Een zoekwoordenonderzoek is daarom de eerste stap voor de optimalisatie van je landingspagina. Om het optimale trefwoord voor je pagina te vinden, dien je op zoek te gaan naar een relevante term met een zo hoog mogelijk zoekvolume en een zo laag mogelijke concurrentie. Wanneer je een zoekterm binnen dit spanningsveld selecteert, maak je de beste kans om de juiste bezoekers op je landingspagina aan te trekken. Een goed zoekwoordenonderzoek levert altijd resultaten op, die ook nog eens meetbaar zijn. Ga daarbij als volgt te werk:

  • Stel een lijst op met trefwoorden die relevant zijn voor jouw landingspagina.
  • Analyseer met behulp van een hulpprogramma zoals Google AdWords hoe vaak er zoekopdrachten me deze trefwoorden worden uitgevoerd.
  • Bekijk voor de trefwoorden die op beide voorgaande punten hoog scoren wat hiervoor jouw huidige positie in de zoekmachine is, met behulp van bijvoorbeeld een rankchecker.
  • Voor het uiteindelijke trefwoord dat je overhoudt, moet gelden dat er sprake is van concurrentie en daarnaast nog ruimte voor verbetering.

Een geoptimaliseerde titel

De titel van je landingspagina zegt een hoop voor zoekmachines. Bij het opstellen van een effectieve titel, dien je daarom met een aantal factoren rekening te houden:

  • Maak altijd gebruik van een H1 tag. Op die manier weet een zoekmachine dat deze titel het belangrijkste is voor je landingspagina.
  • Houdt het kort. Gebruik maximaal 55 karakters in je titel.
  • Noem het belangrijkste zoekwoord, het liefst op een plek vooraan in de titel.

Een SEO-vriendelijke URL

Een URL kun je zien als het adres van een webpagina. Om ervoor te zorgen dat de URL van je landingspagina relevant is voor zoekmachines, moet je hele URL uit begrijpelijke woorden bestaan die ook relevant zijn. Bij voorkeur staat het zoekwoord van de landingspagina daarom tevens in de URL vermeld. Technische informatie zoals de term ‘id’ of een reeks getallen kun je beter weglaten uit de URL van je landingspagina, aangezien dit geen inzichtelijke informatie is voor zoekmachines.

Visuele elementen

Tekst alleen is niet alles. Ook relevante afbeeldingen en video’s kunnen zowel de indexering van je landingspagina ten goede komen, als je pagina aantrekkelijker maken voor bezoekers. Deze kunnen namelijk helpen om het bouncepercentage van je website te laten zakken en tegelijkertijd de tijd die bezoekers op je pagina doorbrengen te doen stijgen. Dit zijn factoren die wijzen op de mate waarin er sprake is van gebruikersinteractie op je webpagina, een gegeven waar zoekmachines steeds meer waarde aan hechten. Zorg ervoor dat zoekmachines je afbeeldingen op de juiste manier kunnen indexeren, door in de bijbehorende onderschriften en alt-tags het belangrijkste zoekwoord te verwerken. Plaats deze tevens in de bestandsnaam van de afbeeldingen.

Effectieve content

Zoekwoorddichtheid is het percentage dat aangeeft hoe vaak een zoekwoord voorkomt op een pagina ten opzichte van het totaal aantal woorden op die pagina. Dit is van belang voor zoekmachines om te bepalen wat de inhoud van een specifieke webpagina is. Zo schat de zoekmachine de relevantie van de pagina voor een bepaald zoekwoord in en zal deze aan de hand daarvan een plek tussen de zoekresultaten geven. Het zo vaak mogelijk herhalen van het zoekwoord in de content op je pagina, werkt echter averechts. Mijn advies voor de juiste zoekwoorddichtheid is daarom:

  • De ideale landingspagina bestaat uit minimaal 300 en maximaal 500 woorden.
  • Streef naar een zoekwoorddichtheid tussen de twee en vijf procent.
  • Plaats je zoekterm in de eerste honderd woorden van de content op je landingspagina.
  • Verdeel het gebruik van de zoekterm gelijkmatig over de tekst op je pagina en maak gebruik van synoniemen.

Het is natuurlijk van belang voor je positie in de zoekresultaten dat zoekmachines je landingspagina interessant vinden, maar verlies daarbij je bezoekers niet uit het oog. In eerste instantie schrijf je jouw landingspagina natuurlijk voor hun, dus zorg ervoor dat de content van je landingspagina zo relevant en natuurlijk mogelijk blijft, ondanks je aandacht voor bovenstaande SEO-componenten.