test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Maak jij deze veel voorkomende SEO fouten? Skip to main content
Content marketing

Maak jij deze veel voorkomende SEO fouten?

By februari 16, 2016april 29th, 2022No Comments4 min read

Het optimaliseren van de SEO van een e-commerce website vereist vele malen meer tijd en aandacht dan het optimaliseren van een blog of simpele website. Het continu wisselende aanbod van producten en de daarbij behorende productpagina’s kan uitdagingen vormen voor het onderhouden van een effectieve SEO strategie. Vandaag ga ik daarom in op de vijf meest gemaakte SEO fouten door webwinkeliers, en de manier waarop je deze kunt voorkomen.

#1 Ontbrekende productomschrijvingen

Als jouw productpagina’s geen tekstuele beschrijvingen van de desbetreffende producten bevatten, is de kans dat je in de top tien van de zoekresultaten terecht komt vrijwel uitgesloten. Een foto mag dan meer dan duizend woorden zeggen, echter worden deze nog niet als zodanig opgepakt door zoekmachines.

Zorg ervoor dat je productomschrijvingen meer woorden bevatten dan de rest van de inhoud op je pagina. Plaats beschrijvingen die je klanten helpen om aankoopbeslissingen te maken, door bijvoorbeeld de kenmerken en voordelen van het product te noemen. Overlaad je bezoekers niet met informatie, want te veel tekst kan ertoe leiden dat zij het overzicht verliezen.

#2 Tekort aan reviews

Verreweg de meerderheid van de consumenten zoekt naar product reviews voordat zij een aankoop doen. Wanneer dergelijke productbeoordelingen ontbreken op je website, mis je dus een groot aantal potentiële klanten. Reviews leveren daarnaast twee grote voordelen op. Ten eerste is het een vorm van gratis, unieke content. Ten tweede zorgen reviews ervoor dat de inhoud van je productpagina’s regelmatig worden bijgewerkt. Deze beide voordelen zorgen ervoor dat je op een hogere plaats in de zoekresultaten terecht zult komen.

#3 Zoekmachine onvriendelijke URL’s

Iets wat vaak vergeten wordt, is om voor URL’s te zorgen die makkelijk herkend kunnen worden door zoekmachines en website bezoekers. Veel webwinkeliers geven de links naar hun producten een willekeurige code aan letters en cijfers mee, in plaats van deze te voorzien van zorgvuldig gekozen trefwoorden. Met relevante zoektermen in een URL maakt de bijbehorende productpagina meer kans om hoger te scoren in zoekmachines. Daarnaast krijgen je bezoekers hierdoor een beter beeld van wat ze aan inhoud kunnen verwachten wanneer ze op de link klikken.

#4 De content is niet uniek

Zoekmachines straffen webpagina’s die gekopieerde content bevatten genadeloos af, door deze uit de resultaten te filteren omdat ze niet uniek zijn. Het loont dus altijd om te investeren in het creëren van unieke content. Omdat het schrijven van originele teksten tijd en aandacht kost, is het een goed idee om productpagina’s die nog geen unieke content bevatten tijdelijk niet te laten indexeren door zoekmachines. Dit kun je doen door de ‘No Index’ meta tag te gebruiken. Op die manier voorkom je dat je website uit de zoekresultaten verdwijnt.

#5 Onvoldoende aandacht voor zoekcriteria

Een andere veelvoorkomende fout is dat webwinkeliers niet wordt nadenken over de zoekcriteria van hun bezoekers. Stel jezelf altijd de vraag: via welke combinatie van zoekwoorden komen mijn klanten bij mijn webshop terecht? Verwerk deze trefwoorden in de titels en productbeschrijvingen op je productpagina’s. Als je dit nalaat, bestaat de mogelijkheid dat je pagina’s geoptimaliseerd zijn voor zoekwoorden die niet eens gebruikt worden door jouw bezoekers. Gebruik daarom bijvoorbeeld merknamen in je titels en voeg specifieke informatie toe zoals modelnummers.

De conclusie die je kan trekken als je alle bovenstaande punten samenneemt: maak gebruiksvriendelijkheid van je webshop de nummer één prioriteit. Zoekmachines hechten waarde aan hun gebruikers en hun ervaring. Wanneer je ervoor zorgt dat je website interessant is voor je bezoekers, zullen zoekmachines al snel dezelfde mening delen.