test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Must-have data-analyse tools voor webshops Skip to main content
Data & Analyses

Must-have data-analyse tools voor webshops

By maart 3, 2016april 29th, 2022No Comments6 min read

Een webwinkel zonder data-analyse tool is als een duikboot zonder sonar: blind, zonder bestemming of koers. Het meten van het gedrag van je bezoekers is van cruciaal belang om te begrijpen wat wel en niet werkt. Naast het peilen van cijfers met betrekking tot traffic, conversie en gemiddelde bestelwaarde, moet je dieper graven – welke producten zijn populair, waar komen je bezoekers vandaan, hoe lang blijven zij op elke pagina hangen en wat is de ROI van je marketingcampagnes?

Omdat de antwoorden op deze vragen niet kant-en-klaar zullen verschijnen, heb ik een lijst opgesteld met mijn favoriete data-analyse tools die je als webwinkelier van pas zullen komen. Hieronder vind je in willekeurige volgorde zeven populaire en vertrouwde data-analyse tools die op maat gemaakt zijn voor e-commerce doeleinden.

#1 RJMetrics

RJMetrics is een voorbeeld van SaaS (Software as a Service: dit wordt centraal gehost en je koopt een licentie op basis van een abonnement). Een voordeel van RJMetrics is dat het een aantal marketing- en analytische tools tegelijk aanbiedt die naadloos op elkaar afgestemd zijn. Dit maakt het makkelijk om gegevens te verzamelen en hier vervolgens conclusies aan te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld zien welke kanalen u een maximale ROI opleveren, inzicht verwerven in het gedrag van je klanten en de meest en minst winstgevende categorieën van je webshop in kaart brengen. RJMetrics gaat zelfs nog een stapje verder door suggesties aan te dragen ter bevordering van de groei van je webwinkel. Voor beginnende webwinkels biedt deze tool een scala aan uitstekende tutorials om u op weg te helpen.

#2 Clicky

Clicky biedt real-time analyses op een simpele manier, waardoor deze ook makkelijk te gebruiken zijn als je weinig ervaring hebt. Het belangrijkste voordeel is dat je met deze tool de mogelijkheid hebt om te reageren en veranderingen door te voeren in uw webwinkel op basis van real-time informatie. Met Clicky kun je momentopnamen van je webshop vergelijken, van bijvoorbeeld de afgelopen dertig dagen of zelfs het hele afgelopen jaar. Het bevat ook een Twitter analyse tool die je helpt te monitoren wat mensen online over je bedrijf zeggen. Het nadeel van Clicky is dat het geen gegevens bevat over de tijdsbesteding per pagina, het aantal bekeken pagina’s per bezoeker, enzovoort. Desalniettemin is het een zeer geschikte tool voor bedrijven met een beperkt budget.

#3 KISSmetrics

Als je op zoek bent naar een uitgebreide e-commerce analyse tool, dan is KISSmetrics iets voor jou. Het richt zich op het vergroten van klantacquisitie en -retentie, en staat bekend om zijn eenvoudig te interpreteren analyses. Een unieke eigenschap is ‘path report’, wat de meest voorkomende ‘paden’ weergeeft die bezoekers afleggen tussen hun eerste bezoek aan je webwinkel en een conversie. Het biedt ook uitgebreide informatie en tips voor bijvoorbeeld de opmaak van je webwinkel en de effecten hiervan op conversies, of verschillende marketingmogelijkheden. KISSmetrics is uitstekend in het meten van het gedrag van klanten en het hierin ontdekken van trends en tendensen. Het biedt echter geen real-time metingen, en is wat aan de duurdere kant.

#4 RetentionGrid

RetentionGrid is vergelijkbaar met KISSmetrics. Deze tool presenteert de informatie uit data in kleurrijke, gemakkelijk te begrijpen grafieken. Ook biedt het suggesties voor je webwinkel aan op allerlei gebieden, zoals het soort marketing dat het beste voor jou zal werken, of welke typen campagnes de beste resultaten zullen opleveren afhankelijk van de bezoekers die je ontvangt. De tool is te integreren met Shopify, Tictail en Bigcommerce, en is daarnaast beschikbaar via een app.

#5 Piwik

Piwik is een open source alternatief voor Google Analytics, met vrijwel identieke opties. Het biedt alle hulp die je nodig hebt om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en om je doelen te meten. Met een klantenlijst waarop Forbes, T-Mobile en Sharp staan, is Piwik zeker bestand tegen haar duurdere concurrenten. Afhankelijk van je budget kun je de gratis of betaalde versie van Piwik downloaden. Beide bieden een verscheidenheid aan voordelen, waaronder e-commerce tracking (waaronder het bijhouden van producten, bestellingen en page views) en geavanceerde rapporten die tot in detail de activiteiten binnen je webwinkel in kaart brengen (zoals conversies en verlaten winkelwagentjes). Deze tool is een uitstekende keuze voor webwinkeliers die op zoek zijn naar een snelle, eenvoudige en gratis data-analyse tool.

#6 Webtrends

Webtrends is een pionier binnen deze industrie en werd al in 1993 opgezet. Deze tool heeft een gestage groei in mogelijkheden doorgemaakt en is een van de meest gebruikte analyse systemen. Het is geschikt voor bedrijven in aller soorten en maten. De analyses van deze tool zijn makkelijk te interpreteren en het kan ook sociale media bijhouden. Echter, deze tool is enkel tegen een relatief hoge prijs beschikbaar. Als je bedrijf snel groeit en je hebt een data-analyse tool nodig die met je meegroeit, dan kan dit een geschikte tool voor jou zijn.

#7 Adobe Analytics

De tool van Adobe Analytics is een van de grootste rivalen van Google als het gaat om analyse systemen voor grote bedrijven. Deze tool biedt een van de meest volledige sets aan mogelijkheden voor het toezicht op je bezoekers, met een intuïtieve interface die simpel in gebruik is. Er zijn uitbreidingsopties wanneer je bedrijf groter groeit en het biedt voordelen zoals een mobiele app, real-time datarapporten en geavanceerde segmentatie mogelijkheden. Het is echter een duur systeem om mee te beginnen dat alleen maar kostbaarder wordt naarmate je het verder uitbreidt. Als je net begint, kies je wellicht liever voor een meer budgetvriendelijke optie. Voor grote bedrijven is dit echter een echte aanwinst.