test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Retailsector heeft groei in perspectief Skip to main content
E-commerce

Retailsector heeft groei in perspectief

By april 29, 2015april 28th, 2022No Comments2 min read

De opkomst van online retail heeft de laatste jaren veel invloed gehad op de gehele retailsector. Terwijl de omzet in de fysieke winkels van retailers tussen 2008 en 2014 met 7 procent daalde, steeg de online omzet met 134 procent. De vooruitzichten voor de retailsector in 2015 en 2016 zijn rooskleurig, concludeert ABN Amro in haar Visie op Retail 2015 die woensdag is gepubliceerd.

Adaptatie naar online

Online bestedingen beslaan tegenwoordig bijna 7 procent van alle retail-bestedingen. In de non-food retail ligt dit aantal reeds een stuk hoger door een sterke stijging van online aankopen van een aantal productgroepen. Zo wordt bijna een kwart van de onkosten aan speelgoed online gemaakt en wat betreft kleding is dit reeds circa 15 procent. De foodsector blijft daarentegen achter met slechts één procent, hoewel er in 2014 wel een verdubbeling waar te nemen viel ten opzichte van het jaar ervoor.

Terwijl de e-commerce groeit, daalde de omzet in fysieke winkels met rasse schreden. Hierdoor ontstond er veel overcapaciteit en stonden de prijzen onder druk. Niettemin heeft de retailsector weer groei in het perspectief. In Visie op Retail 2015 stelt ABN Amro dat de grootste groei mogelijk is in segmenten waar de adaptatie naar online retail net is aangevangen.

De slimme retailer

Door technologische innovaties en de rol van het internet veranderen de voorkeuren van consumenten in een rap tempo. Het internet zorgt voor transparantie, waardoor consumenten veen stuk selectiever zijn geworden en voortdurend retailers vergelijken met andere aanbieders. “De consument verwacht een slimme retailer die continu inspeelt op de veranderende wensen op het gebied van persoonlijke benadering, een bijzonder en liefst uniek assortiment, snelheid en service. Hierop hebben niet alle retailers een passend antwoord.”, stelt Chris Meijers, sector Banker Retail bij ABN Amro.

Meijers ligt daarnaast toe dat de rol van de fysieke winkels verandert. “De winkel moet inspireren, niet alleen het assortiment uitstallen. Het is per locatie de juiste mix van offline en online en service en prijs die de omzet kan vergroten”, aldus Meijers.

In potentie dus goed nieuws voor de retailsector, mits zij zich weten aan te passen aan de veranderende omgeving en aan de consument.