Om een website tot een succes te maken, heb je content nodig. Echter, wat voor content dat precies moet zijn, is niet altijd vanzelfsprekend. In het wilde weg content creëren is tijdverspilling, een ondoordachte marketingstrategie en zal niet tot de SEO-resultaten leiden die je voor ogen hebt.
Hoe achterhaal je dan welke content je het beste kunt plaatsen? Helaas bestaat er geen eenvormig antwoord op deze vraag. In plaats daarvan raad ik je aan om de volgende zaken in acht te nemen om ervoor te zorgen dat je content creëert die jouw publiek aanspreekt:
#1 Analyseer zoekresultaten
Soms denk je zelf een geweldig idee voor nieuwe content bedacht te hebben, maar vraag jezelf voordat je deze online zet altijd eerst het volgende af:
- Bestaat deze content al?
- Is dit content waar mensen daadwerkelijk interesse in hebben?
- Is mijn doelgroep actief op zoek naar deze content?
Het klinkt vanzelfsprekend, maar om een beter beeld van de content behoeften van jouw publiek te krijgen, dien je zoekmachineresultatenpagina’s te analyseren. Begin door te kijken naar trefwoorden, titels, zinnen en content onderwerpen. Hierdoor krijg je al snel in de gaten welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt. Daarnaast heb je op deze manier een overzicht van alle content die reeds te vinden is, en hoe deze gevonden wordt.
Vergeet tijdens het uitvoeren van een dergelijke analyse niet te controleren of je zelf al online content hebt die aansluit bij het specifieke onderwerp. Mocht dat zo zijn, is jouw content dan ook sterk genoeg om uit te blinken in de zoekopdracht? Als je jouw content niet terugvindt tussen de zoekresultaten, of als je nog geen content hebt die betrekking heeft op de trefwoorden, dan zul je iets nieuws moeten creëren – iets dat beter is dan al het andere dat al te vinden is.
#2 Evalueer je huidige content
Om in kaart te brengen of je aan de content behoeften van je doelgroep voldoet, dien je te evalueren welke huidige content op je website wel werkt, en welke juist niet. Een aantal statistieken kunnen je hierbij helpen.
Trechteranalyse
In Google Analytics kun je de zogenaamde trechterweergave gebruiken om erachter te komen welke route jouw bezoekers op je website volgen en waar ze afhaken. Als je het merendeel van je bezoekers op een specifieke pagina kwijtraakt, dien je de oorzaak hiervan op te sporen. Het tegenovergestelde scenario, een pagina die het uitzonderlijk goed doet, is uiteraard ook interessant om eens onder de loep te nemen.
Bouncepercentage
Net als een trechteranalyse, kunnen bouncepercentages je helpen om beter te begrijpen hoe je content presteert. Het bouncepercentage is het aantal bezoekers dat je website bezoekt, maar niet verder klikt en in plaats daarvan je website direct weer verlaat. Stel, een productpagina heeft een bouncepercentage van 80 procent, dan is hier altijd een reden voor. Misschien is er sprake van ontbrekende informatie, een kapotte link of je gebruikt de verkeerde trefwoorden. Bekijk het brondomein waar je bezoekers vandaan komen en de zoekwoorden die zij gebruikt hebben. Wanneer je begrijpt hoe bezoekers op je pagina terechtkomen en hetgeen wat zij verwachten aan te treffen vergelijkt met wat zij feitelijk te zien krijgen, kun je erachter komen waarom ze jouw pagina verlaten en hoe je dit kunt voorkomen.
#3 Vraag het je klant
De meest waardevolle bron van informatie over je klanten zijn je klanten zelf! Gebruik de volgende middelen om meer te weten te komen over de behoeften van je klanten.
Enquêtes
Stuur alle klanten die zich hebben aangemeld voor je nieuwsbrief een enquête met de tool SurveyMonkey. Of gebruik een dienst als Kissmetrics om de effectiviteit van specifieke pagina’s te meten, door je klanten vragen te stellen aan de hand van hun gedrag op je website.
E-mails
Wanneer de bezoekers van je webshop hun winkelwagentje vullen, maar vervolgens niet afrekenen, stuur hen dan een e-mail waarin je aanbiedt om eventuele vragen te beantwoorden, de terugkeer naar jouw website stimuleert of een snelle vraag stelt over wat er misging. Maak je e-mail extra aantrekkelijk door je klant hierin een korting aan te bieden.
Live chat
Live contact met de bezoekers van je website is zeer waardevol. Het geeft je de mogelijkheid om vragen van je klanten direct te beantwoorden en informatie over misleidende inhoud, ontbrekende informatie of problemen met de website snel boven water te halen.
Het creëren van succesvolle content is geen gemakkelijke taak, maar als je de tijd neemt om het goed te doen, kun je deze laten excelleren in SEO. Door het analyseren van zoekresultaten, het evalueren van je huidige content en je klanten te vragen naar hun behoeften, krijg je grip op de content die je al hebt en weet je welke leegtes je met nieuwe content kunt opvullen.