test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js SEO in de praktijk: zo behaal je resultaat | Simply Translate Skip to main content
Content marketing

SEO in de praktijk: zo behaal je resultaat

By februari 4, 2016april 28th, 2022No Comments5 min read

Mits je het goed aanpakt, kan de levensduur, consistentie en kwaliteit van de leads die je met SEO genereert vrijwel niet geëvenaard worden door een andere vorm van marketing. Ben je op zoek naar een eenvoudige formule voor het samenstellen van een effectieve SEO-strategie? In deze blogpost leg ik uit hoe je SEO in de praktijk kunt brengen om bezoekers van je website om te zetten in leads – en deze leads vervolgens om te zetten in sales.

SEO draait marketing om

Marketing is gebaseerd op verlangen. De consument heeft altijd een bepaalde wens of verlangen, zij het nieuwe schoenen, wittere tanden of sneller internet. Bedrijven spelen in op deze verlangens door de consument er met marketingbeloftes van te verzekeren dat deze wensen vervuld kunnen worden. Marketing kan zelf geen verlangens creëren. Het kan slechts de wensen benutten die reeds leven bij de consument, door deze te relateren aan een bepaald product of dienst.

De traditionele vorm van marketing om op de verlangens van de consument in te spelen, zag er als volgt uit. Marketeers besteedden veel financiële middelen aan een commercial of advertentie, in de hoop hiermee de juiste doelgroep met de juiste wensen te bereiken. Wanneer zij de markt verkeerd inschatten, leverde deze poging niets op behalve verspilde moeite.

SEO draait dit basisprincipe van marketing om. Dankzij SEO is het niet langer noodzakelijk om op zoek te gaan naar de plek waar jouw doelgroep zich bevindt. In plaats daarvan kun je met SEO jouw eigen doelgroep aantrekken, waardoor deze naar jou toekomt. Hierdoor kun je relatief goedkoop (of zelfs gratis) marketing samenstellen die aan de wensen van je doelgroep voldoet, zonder al te veel risico te lopen.

De 3 onderdelen van succesvolle SEO

SEO is het middel bij uitstek om leads te genereren en deze vervolgens om te zetten in sales. Om dit te realiseren, bestaat een succesvolle SEO-strategie uit de volgende onderdelen:

  • Zoektermen
  • Relevante content
  • Gespecificeerde marketing

#1 Zoektermen

De eerste stap voor het opstellen van een SEO-strategie is het bepalen van de juiste zoektermen, zodat jouw doelgroep je weet te vinden. Dit zijn de zoekwoorden die je potentiële leads in zoekmachines invoeren en die hen vervolgens naar jouw website te brengen. Zoektermen vormen de bouwstenen van je SEO-strategie en zorgen ervoor dat je leads kunt genereren.

Je kunt op twee manieren invulling geven aan het bepalen van de juiste zoektermen. Allereerst kun je denken aan zoektermen die gerelateerd zijn aan jouw specifieke markt en product. Wanneer je bijvoorbeeld een online marketing consultant uit Amsterdam bent, kun je zoektermen in je lijst opnemen zoals ‘digitaal marketingbureau Amsterdam’ en ‘landingspagina optimalisatie expert’. Ten tweede kijk je naar zoektermen die gekoppeld zijn aan de wensen van je doelgroep. De Amsterdamse marketing consultant zou hierbij kunnen denken aan zoektermen als ‘openingspercentage nieuwsbrief verhogen’ en ‘hoe pas ik e-mailmarketing toe’.

#2 Relevante content

Wanneer je dankzij de juiste zoektermen bezoekers naar je website hebt weten te trekken, kun je deze vervolgens omzetten in leads. Je bezoekers zijn op zoek naar meer informatie, dus de volgende stap van je SEO-strategie bestaat uit het aanbieden van relevante content. Stel, een bezoeker van de website uit bovenstaand voorbeeld heeft deze gevonden via de zoekterm ‘hoe schrijf ik een goede nieuwsbrief’. Het marketingbureau zou deze bezoeker van relevante content kunnen voorzien door een e-book getiteld “Effectieve e-mailmarketing in zes stappen” te presenteren. In plaats van deze gratis weg te geven, kan het bureau uit het voorbeeld vragen naar de contactgegevens van de bezoeker in ruil voor toegang tot het e-book. Op deze manier wordt de bezoeker door middel van relevante content veranderd in een lead.

#3 Gespecificeerde marketing

Zodra jouw bezoekers leads zijn geworden, komt het moment waarop je deze leads kunt omzetten in sales. Dit is het punt waarop je de vruchten van je SEO-strategie zult kunnen plukken. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om je leads op de correcte manier te benaderen. Wanneer iemand via het hiervoor genoemde e-book bij jou terecht is gekomen, val hem of haar dan niet lastig met e-mails over niet-gerelateerde onderwerpen. Segmenteer je leads in verschillende categorieën om onderscheid te kunnen maken in de manier waarop je aan hun wensen kunt voldoen. Vervolgens kun je automatische e-mails of nieuwsbrieven versturen die specifiek zijn toegespitst op datgene wat de interesse van deze verschillende groepen zal wekken. Zo voldoe je op het juiste moment aan de juiste wensen van de juiste doelgroep.

Het in de praktijk brengen van een SEO-strategie vergt zoals je ziet aandacht, maar wanneer deze goed wordt uitgevoerd, is dat het dubbel en dwars waard. Steek hier de benodigde tijd en moeite in en zie je positie steeds verder stijgen tussen de zoekmachineresultaten!