test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Sociale media trends in 2016 | Simply Translate Skip to main content

Sociale media trends in 2016

By december 22, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Sociale media: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Elk jaar worden er weer meer tweets verzonden, updates geplaatst en foto’s gepost. Ook in 2016 zal de populariteit van sociale media alleen nog maar meer toenemen. Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, belicht ik een vijftal sociale media trends waar je in 2016 op kunt inspelen om je klanten aan je te binden.

#1 Sociale media als zoekmachine

Zoals ik in een eerdere blog  al eens noemde, bekijkt 88 procent van het online winkelend publiek voorafgaand aan een aankoop online reviews. Steeds meer mensen gebruiken sociale media kanalen om achter de mening van anderen over een product of service te komen. Sociale media worden op die manier steeds vaker door de consument ingeschakeld als zoekmachine.

Als webwinkelier kun je hierop inspelen door ervoor te zorgen dat je klanten je gemakkelijk tegenkomen op sociale media. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Facebook like-knop bij alle producten in je webwinkel te zetten. Via deze knop kunnen klanten jouw producten en hun mening daarover op hun tijdlijn delen met al hun online vrienden. Zo zorg je er op een eenvoudige manier voor dat je via sociale media gevonden kunt worden door nieuwe klanten.

#2 Het jaar van de koopknop

In de Verenigde Staten is de koopknop al langere tijd geïntegreerd in sociale media en in 2016 zal deze trend verder uitgerold worden. Deze koopknop wordt toegevoegd aan advertenties op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram, zodat online kopers het geadverteerde product makkelijk en snel kunnen bemachtigen. Dit is uiteraard goed nieuws voor webwinkeliers. Een onderzoek van Boston Retail Partners geeft zelfs aan dat Amerikaanse webwinkeliers een omzetstijging vanuit sociale media van 34 procent verwachten wanneer de koopknop overal beschikbaar is.

#3 Live streaming apps

Live streaming applicaties zoals Snapchat, Meerkat en Periscope zijn in opkomst. Deze kunnen een waardevolle toevoeging voor je sociale media strategie vormen, omdat ze een nieuwe, rechtstreekse manier bieden om een relatie met je klanten op te bouwen. 2016 is het jaar om te experimenteren met deze vorm van content. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een blik achter de schermen, het organiseren van een vragenuurtje of het geven van een productdemonstratie. Vraag je volgers wat ze interessant vinden om terug te zien en neem dit vervolgens op in jouw live streams.

#4 Schenk aandacht aan je klant

Een studie van Sproutsocial wijst uit dat slechts 1 op de 8 klanten antwoord krijgt wanneer zij via sociale media een bericht aan een merk versturen. Dat is vergelijkbaar met het niet opnemen van de telefoon in 88 procent van de gevallen dat klanten opbellen. Of het niet beantwoorden van 7 van de 8 e-mails waarin zij een vraag stellen. Onvoorstelbaar, toch?

Het aantal berichten dat klanten via sociale media aan merken versturen loopt steeds verder op. In 2015 groeide dit aantal met 21 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Omdat dit aantal het aankomende jaar nog meer zal groeien, is dit het moment om deze kans om een gesprek met je klant aan te gaan niet langer onbenut te laten. Luister actief naar wat je klant te zeggen heeft en geef tijdig antwoord.

#5 Online influencers

Sinds 2015 kunnen we niet langer om de toenemende populariteit van online influencers heen. Ook in 2016 zal dit niet anders zijn. Online influencers beïnvloeden via hun persoonlijke blogs, vlogs en sociale media grote groepen volgers. Webwinkeliers kunnen gebruikmaken van de sociale overtuigingskracht van influencers door samenwerkingen met hen aan te gaan. Doop een relevante influencer om tot jouw merkambassadeur en betrek hem of haar bij het promoten van jouw product. Benieuwd hoe je zo’n samenwerking het beste vorm kunt geven? Ik vertel je er meer over in mijn volgende blog!