test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js webwinkel klaar maken voor de feestdagen | Simply Translate Skip to main content
E-commerce

Stoom jouw webwinkel klaar voor de feestdagen

By oktober 27, 2015april 28th, 2022No Comments5 min read

De weken in aanloop van de feestdagen zijn bij uitstek de periode waarin webwinkels veel omzet kunnen genereren. Gedurende dit seizoen, wat van begin november tot halverwege februari loopt, is het belangrijk om met behulp van een strakke planning goed getimede promoties en aanbiedingen in te zetten. Heb je in het verleden reeds goede resultaten behaald in dit seizoen? Loop dan vooral dit artikel nog even na om te zien of je echt op de hoogte bent van de laatste tips & tricks. Is dit jouw eerste feestdagenseizoen als webwinkelier? Dan zit je voor een dubbeltje op de eerste rij!

#1 Plan vooruit

Een slimme strategie is er een die goed gepland is. Het gebeurt maar al te vaak dat promoties en marketingideeën worden uitgesteld laat in het seizoen. Of nog erger, direct aangemerkt worden als spam. Denk daarom nu alvast na over wat je jouw klanten wilt aanbieden en plan vooruit. Gebruik een kalender om op de dag precies te bepalen wanneer je welke actie wilt laten aanvangen en wilt communiceren naar de klant.

#2 Zet alle middelen in

Het feestdagenseizoen leent zich bij uitstek voor speciale aanbiedingen en acties. Denk bijvoorbeeld aan:

Tijdelijke aanbieding
Een aanbieding die slechts voor een bepaalde tijd geldig creëert het gevoel van schaarste. Dit geeft bezoekers net dat duwtje in de rug om over te gaan tot het doen van een aankoop. Wil je dieper ingaan op het schaarstegevoel? Verdiep je dan eens in de Cialdini principes van persuasie.

Vroege vogel korting
Ook bij dit type aanbieding wordt het gevoel van schaarste gecreëerd. Mensen ontvangen een extra impuls om producten in te slaan voordat ze uitverkocht raken.

Weggevers
Geef de klanten iets mee wanneer ze aankopen doen op bepaalde dagen of wanneer zij voor een bepaald bedrag aan producten afnemen.

Competitie
Houd een competitie op sociale media, waarbij de prijs een shoptegoed is voor jouw webwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een fotocompetitie: laat volgers foto’s of video’s sturen waarbij ze laten zien hoe ze jouw producten zouden gebruiken tijdens de feestdagen. Dit stimuleert anderen tevens inzendingen te sturen en inspireert tegelijkertijd jouw volgers over wat ze met jouw producten kunnen doen.

#3 Creëer sfeer

Wees vooral niet bang om in de kerstsfeer te komen. Maak gebruik van leuke en kleurrijke content waardoor jouw berichten eruit springen. Pak ze in!

#4 Wees op tijd

Informeer jouw klanten over de promoties ver voordat ze beginnen. Je wilt de oriënterende klanten namelijk niet verliezen aan een concurrent. Maak gebruik van e-mails en sociale media zoals Facebook en Instagram.

#5 Zorg voor een goede en sterke call-2-actions

Zorg voor een goede en sterke call-2-action. Hashtags zijn een perfect middel om dit doel te verwezenlijken. Creëer hashtags die inhaken op een gevoel, zin of item dat gerelateerd is aan de feestdagen. Je kunt de call-to-action ook inzetten bij bijvoorbeeld een Instagramwedstrijd, waarbij volgers foto’s dienen te plaatsen waarin ze jouw product, merknaam of term hashtaggen.

#6 Zet sociale media in

Vergeet sociale media niet! Als het onderwerp gerelateerd is aan jouw markt en jouw merk, dan is het geschikt om tekst over de feestdagen te (her)publiceren. Denk bijvoorbeeld aan recepten, links naar muziek of cadeauhandleidingen van neutrale, onafhankelijke websites. Deze stille hints zullen het feestelijke gevoel aanwakkeren en de aandacht voor toekomstige berichten versterken.

Houd in je achterhoofd dat het goedkoper is om een bestaande klanten te onderhouden dan het is om een nieuwe klant te werven. Circa 70 procent van de bedrijven bevestigt dit zelfs. Helaas is er geen globale succesformule om klanten geheel aan jouw bedrijf te binden. Er zijn echter wel een aantal trucs om je kansen te vergroten:

Beperk de promotiemails
Niemand zit te wachten op dagelijkse spam met dezelfde acties. Ook kan het geven van teveel korting averechts werken omdat dit het beeld kan schetsen dat jouw webwinkel niet zo succesvol is. Plan voldoende tijd tussen je promoties en zorg dat klanten enthousiast worden en wachten op jouw e-mails.

Verbeter jouw klantenservice
Jouw klantenservice hoort 100 procent te zijn tijdens het feestdagenseizoen. Stimuleer jouw collega’s om hun beste beentje voor te zetten en zo spoedig mogelijk te reageren op vragen van klanten, of dat nou telefonisch, per e-mail of de chat is.

Wees creatief
Probeer creatieve manieren te bedenken om klanten terug naar jouw webwinkel te leiden. Nieuwsbrieven, kortingscodes, een puntensysteem gebaseerd op het bedrag dat gespendeerd is, na aankoop korting toepassen op de eerstvolgende aankoop binnen 30 dagen. De mogelijkheden hierin zijn vrijwel oneindig.

Zijn deze punten niet volledig toe te passen op jouw webwinkel? Personaliseer ze! Ga niet onopgemerkt het feestdagenseizoen in en zorg dat de communicatie richting jouw klanten duidelijk en efficiënt is. Het optimaal gebruik maken van de beschikbare middelen en het inhaken op het feestgevoel zal resulteren in de realisatie van meer verkopen gedurende deze periode.