test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Tone of voice vinden voor jouw bedrijf Skip to main content
E-commerce

Tone of voice vinden voor jouw bedrijf

By juli 2, 2015april 28th, 2022No Comments3 min read

Wanneer er over tone of voice gesproken wordt, gaat het niet zozeer om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Traditioneel gezien betreft niet alleen de gekozen woorden, maar tevens de volgorde, het ritme en tempo. In de wereld van business en marketing gaat het echter niet om gesproken, maar geschreven woorden. De tone of voice van een bedrijf kan geïntegreerd worden in alle geschreven uitingen, inclusief de website, sociale media berichten, e-mails en verpakkingen.

Wat is tone of voice en waarom is het belangrijk?

#1 Tone of voice onderscheidt je van de rest

Tone of voice is een manier om de mensen achter het merk een stem te geven. Je laat niet alleen zien wat het bedrijf doet of produceert, maar je laat ook zien wie degenen zijn die het tot een merk maken. De tone of voice belichaamt zowel de merkpersonaliteit als de waarden van het merk. Het gaat om de mensen die deel uitmaken van het merk – de dingen die hen drijven, hun passies en knelpunten , en wat ze willen delen met de wereld.

#2 Tone of voice bouwt vertrouwen op

Zoals je misschien al weet, is er een sterk verband tussen familiariteit en vertrouwen. Dit houdt in dat iets wat familiair aanvoelt, ons weinig moeite kost om mentaal te verwerken, waardoor de kans groter is dat we op ons gemak voelen. Wanneer dit principe op tone of voice toegepast zou worden, betekent dat wanneer een bedrijf consistent op een bepaalde manier blijft communiceren, de lezer op den duur vertrouwd wordt met de stijl van communicatie. Het creëren van een specifieke tone of voice, is hierbij van cruciaal belang.

#3 Tone of voice kan lezers beïnvloeden en overtuigen

In veel situaties geldt dat mensen niet altijd onthouden wat je zegt of doet, maar zich wel kunnen herinneren hoe je ze hebt laten voelen. Het is vaak de manier waarop we iets zeggen, waardoor bepaalde gevoelens opgewekt worden. Mensen kunnen heel gevoelig zijn voor taal, waardoor zij direct een indruk vormen van de ander zodra ze hun woorden horen of lezen.

De verschillende soorten tone of voice

Het meest simpele verzoek kan op eindeloos veel manieren geformuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hebt niet toevallig een pen te leen, misschien?
  • Heb je een pen die ik kan lenen?
  • Geef me die pen even door, wil je?

Zorgvuldig uitgekozen woorden kunnen gebruikt worden als middel om publiek te overtuigen of te beïnvloeden. Let bijvoorbeeld eens op de manier waarop andere bedrijven communiceren.

Financiële en juridische corporaties gebruiken veelal statige teksten, vol vakjargon. Op deze manier stralen zij autoriteit uit en creëren zij een superioriteitsgevoel. Politieke organisaties daarentegen, gebruiken veelal korte, simpele zinnen, waardoor de tekst voor iedereen begrijpelijk wordt, en het idee van eerlijkheid en transparantie gecreëerd wordt.

Het meest belangrijk om te onthouden met betrekking tot het succesvol toepassen van een tone of voice, is dat deze niet te opvallend is. Eigenlijk moet de tone of voice als natuurlijk ervaren worden. Een logische, begrijpelijke keuze voor het bedrijf zelf. Het doel is immers niet om lezers te imponeren met schrijfkunsten, maar ze jouw fantastische bedrijf te laten opmerken.