test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Klantbetrokkenheid verhogen | Marketing Automation | Simply Translate Skip to main content
Tech & Tools

Verhoog klantbetrokkenheid met marketing automation

By april 21, 2016april 29th, 2022No Comments4 min read

Stel, je bent eigenaar van een webwinkel. Je bent bezig met het creëren van content. Je besteedt aandacht aan sociale media, verstuurt nieuwsbrieven en zet betaalde campagnes uit. Kortom, je investeert in marketing. Maar breng je ook in kaart in hoeverre je klanten betrokken zijn bij je marketinginspanningen?

Velen onder ons zijn altijd gericht op verbetering. Het nut van testen, analyseren en optimaliseren is in mijn voorgaande blogs reeds meerdere malen aan bod gekomen. Een onderwerp wat hierbij niet vergeten mag worden is de betrokkenheid van je bezoekers en klanten.

Als je niet actief probeert om betrokkenheid door middel van marketingcampagnes en content te verhogen, dan laat je een hoop kansen en mogelijkheden liggen. Gelukkig kan marketing automation jouw marketing de impuls geven die het nodig heeft om meer mensen op een betekenisvollere manier te bereiken. Vandaag bespreek ik daarom de zes manieren waarop je marketing automation kunt gebruiken om klantbetrokkenheid te verhogen.

#1 Het juiste bericht op het juiste moment

Lead nurturing is een geweldige manier om betrokkenheid te verhogen met e-mail content. In plaats van je klantenbestand regelmatig te overladen met e-mails die al dan niet relevant zijn, verstuur je zo nu en dan strategisch e-mails naar specifieke groepen ontvangers. Op die manier bied je hen de juiste informatie, op precies het moment dat ze het nodig hebben. Deze toegevoegde relevantie zorgt ervoor dat de mate waarin je e-mails geopend worden, toeneemt en dat je lezers zich meer betrokken voelen bij jouw content.

#2 Spreek een doelgroep aan

Zonder de mogelijkheid om je communicatie te personaliseren, is lead nurturing vele malen minder krachtig. Dankzij marketing automation kun je jouw klantenbestand segmenteren op basis van criteria die je zelf instelt, zoals locatie, functie of productinteresse. Deze segmentering kun je inzetten om zeer gericht bepaalde (relevante) lezers te bereiken. Dit is vele malen succesvoller dan in het wilde weg e-mails naar grote groepen ontvangers te versturen. De mogelijkheid tot betere segmentatie en personalisatie is dan ook een van de grootste voordelen van marketing automation.

#3 Wees sociaal actief

Je doelgroep is actief op sociale media, en niet alleen tijdens kantooruren. Als je de betrokkenheid met je bezoekers en klanten wilt maximaliseren, dien je actief te zijn waar zij actief zijn, wanneer zij actief zijn. Gebruik je marketing automation tool om sociale media berichten in te plannen die geplaatst worden op het moment dat jij niet op kantoor bent. Meet de mate waarin je lezers betrokken zijn bij de berichten die je plaatst, om te zien welke het populairste zijn. Gebruik deze informatie om toekomstige sociale media posts te optimaliseren.

#4 Personaliseer met dynamische content

Welke pagina zal tot een hogere betrokkenheid leiden: een webpagina die exact dezelfde informatie aan iedere bezoeker toont, of een webpagina waarvan de inhoud wordt aangepast op basis van wie deze bekijkt? De kans is groot dat dit de laatste webpagina uit dit voorbeeld zal zijn. Met dynamische content zorg je ervoor dat je lezers altijd persoonlijke web- en e-mailcontent voorgeschoteld krijgen, zodat ze altijd enkel informatie te zien krijgen die voor hen relevant is.

#5 Meer informatie, minder formulieren

Wil je de betrokkenheid van je bezoekers bij je landingspagina’s verbeteren? Vermijd het dan om je bezoekers met veel invulvelden en formulieren te overladen. Ik raad aan om maximaal drie tot vier essentiële velden te gebruiken. Tegelijkertijd begrijp ik ook dat het noodzakelijk is om zoveel mogelijk informatie van je klanten te verzamelen. Deze tweestrijd is op te lossen door gebruik te maken van progressive profiling, ofwel het continu verzamelen van gegevens. Dit houdt in dat je bij het eerste contact met je klant alleen om het hoognodige vraagt (bijvoorbeeld een e-mailadres), en gaandeweg meer over hem of haar te weten komt door geleidelijk meer vragen te stellen. Op die manier voorkom je dat je jouw bezoekers met te veel vragen tegelijkertijd belast.

#6 Herhaal je succes

Een van de beste en gemakkelijkste manieren om betrokkenheid te verhogen is om datgene te herhalen waarvan je reeds zeker weet dat het werkt. Breng in kaart welke links vaak worden aangeklikt op je webpagina’s en welke juist worden genegeerd door je bezoekers. Onderzoek welke content aanslaat bij je klanten en gebruik deze informatie om toekomstige campagnes te optimaliseren, meer gerelateerde content te creëren en up-to-date te blijven van de voorkeuren van je doelgroep.