test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Vertaalbureau Simply Translate | Verschillen in taalgebruik en cultuur van België Skip to main content
Taal

Verschillen in taalgebruik en cultuur van België

By september 3, 2015april 28th, 2022No Comments4 min read

Hoewel Nederland en België buurlanden zijn en de taal van een deel van België op veel vlakken overeenkomt met het Nederlands, zijn er duidelijke cultuurverschillen tussen Nederland en België. Ondernemen in België is dan ook niet zondemeer gelijk aan ondernemen in Nederland.

In deze blog ga ik dieper in op de Belgische gebruiken en op de zaken waar je op dient te letten wanneer je gaat ondernemen in België.

Eerst wordt het E-Commerce gedrag van onze zuiderburen onder de loep genomen. Want wist je bijvoorbeeld dat:

  • Belgen aanzienlijk minder online aankopen doen dan Nederlanders?
  • Belgen voornamelijk vooronderzoek via het internet doen, om vervolgens het product offline aan te schaffen?
  • Ondanks de mindere online aanwezigheid, België een internationaal georiënteerd land is dat een toegankelijke economie kent voor andere landen?

Voordat je aan de slag gaat met het veroveren van onze zuiderburen, is het belangrijk te bepalen welke markt je wilt betreden. België valt namelijk niet over een kam te scheren. In de afgelopen jaren was de verscheidenheid van België voornamelijk goed zichtbaar in de politiek. De diversiteit van het volk en de uiteenlopende meningen spatten er vanaf.

In het relatief kleine land met circa 11 miljoen inwoners zijn er opvallend veel verschillen in taalgebruik en cultuur. Niet alleen als Nederlander, maar ook als Belg dien je rekening te houden met deze verschillen om online succesvol te worden.

Nederlands, Duits, Engels of Frans?

België valt grofweg te verdelen in twee delen: Vlaanderen en Wallonië. Circa 60 procent van de bevolking woont in Vlaanderen en de overige 40 procent in Wallonië. Wil je bijvoorbeeld lokaal adverteren met jouw producten in Brussel? Houd er dan rekening mee dat circa 90 procent van de mensen in Brussel Frans spreekt. Jouw website in het Nederlands of Engels presenteren zal in dat geval waarschijnlijk maar weinigen tot actie stimuleren.

Tutoyeren of vousvoyeren?

Jong of oud, Belgen spreken elkaar vaak aan met u en zijn gesteld op beleefdheid. Gebruik bij voorkeur formeel taalgebruik en vousvoyeer (met u aanspreken). Daarnaast zijn Belgen meer bescheiden. De stijl en tone of voice waarin het product aangeboden wordt kan hierbij een groot verschil maken. Indien je te direct bent in jouw uitingen dan kan dat geïnterpreteerd worden als arrogantie. Het tolerantiegehalte voor taalfouten is lager dan bij Nederlanders, let dus goed op het vermijden van spelfouten en kromme zinsconstructies.

Vertrouwen

Leuk, weer een nieuwe variant! Daar zijn de meningen over verdeeld. Belgen zijn namelijk meer merktrouw, binden zich daardoor voor langere tijd aan een product en kiezen voor zekerheid. Ze zijn hierdoor in mindere mate gevoelig om te zwichten voor de laatste trends. Mochten zij op jouw website of webshop komen, dan moet er vaak eerst een vertrouwd gevoel gecreërd worden voordat zij actie ondernemen. Dit gevoel kun je onder andere stimuleren door het behalen van een keurmerk. Gewaardeerde keurmerken in België zijn bijvoorbeeld BeCommerce, SafeShopslabel en Unizo E-Commercelabel.

BTW-plichtig

Net als bijvoorbeeld in Canada zijn er bepaalde verplichtingen wanneer je succesvol aan het ondernemen bent in België. Verkoop je met regelmaat producten of diensten aan onze zuiderburen, van zegge 35.000 euro per jaar, dan ben je verplicht om je te registreren. Dit houdt in dat je BTW aan België dient af te dragen, in plaats van in Nederland.

Opkomende E-commerce markt

Uit eigen ervaring merk ik dat veel e-commerce shops België links laten liggen. Dit komt voornamelijk doordat mensen een taalbarrière ervaren of merken dat er culturele verschillen zijn. Hierdoor kiezen zij ervoor simpelweg de markt niet te betreden. Zonde, want door de internationale oriëntatie is België in feite zeer goed toegankelijk voor buitenlandse ondernemers. Met name voor de E-Commerce markt liggen de komende jaren veel kansen voor het oprapen. Belangrijk is wel dat je de cultuurverschillen in acht neemt en jouw product of service in de taal aanbiedt van jouw doelgroep.