test output: /wp-content/plugins/linguatech-request-quote/scripts/linguatech-request-quote.js Wat is marketing automation? En hoe werkt het? | Simply Translate Skip to main content
E-mailmarketing

Wat is marketing automation?

By april 12, 2016april 29th, 2022No Comments5 min read

Waarschijnlijk heb je al eens over marketing automation gehoord, terwijl een marketeer het over zowel marketing automation als e-mailmarketing had. Feit is dat e-mailmarketing een onderdeel van marketing automation is, maar de twee zijn niet hetzelfde. Marketing automation omvat een grotere categorie, namelijk een combinatie van klantenwerving en -retentie om consumenten op weg te helpen door de unieke conversiefunnel van jouw bedrijf.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van marketing automation om marketingcampagnes te automatiseren. Deze technologie maakt het bedrijven mogelijk om hun marketingtaken te stroomlijnen, automatiseren en meten, om op die manier de operationele efficiëntie te verhogen en de inkomsten sneller te laten groeien.

Hoe werkt marketing automation?

Marketing automation is gericht op de relatie die je op de lange termijn met je klanten opbouwt. Om dit voor elkaar te krijgen, zorgt marketing automation ervoor dat je op meerdere momenten en via verschillende marketingkanalen contact met je publiek hebt, waaronder via sociale media, content marketing en e-mail marketing.

Hoewel automatisering koud en afstandelijk klinkt, zorgen deze programma’s er in werkelijkheid voor dat je jouw marketinginspanningen in grotere mate kunt personaliseren. Met gerichte nieuwsbrieven en campagnes in jouw arsenaal, kun je meer energie steken in de algehele kwaliteit van je marketing zonder je daarbij zorgen te hoeven te maken over het versterken van je communicatie met elk individu apart. Met de data die je verzamelt, maakt het automatiseringsproces het nog gemakkelijker om persoonlijke accenten te leggen en toegespitste aanbiedingen aan je klanten te doen.

Ik ben geïnteresseerd. Maar ik kan dit toch ook op eigen houtje?

Wanneer je mailinglist meer dan vijf mensen bevat, wordt het een stuk arbeidsintensiever om je marketinginspanningen op elke individuele klant toe te spitsen. Terwijl je groeit, zullen je technologische behoeften dat ook doen, net als de toename aan kanalen die je dient te beheren. Alle processen die met marketing gepaard gaan (klantenwerving, segmentatie, klantretentie, enzovoort) hebben steun nodig, zoals:

Een centrale marketingdatabase: Een plek om al jouw marketingdata, inclusief gedetailleerde klantinteracties of klantgedrag, te verzamelen, zodat je kunt segmenteren om de juiste boodschap aan de juiste klant te richten. Kortom, een centraal overzicht van je doelgroep.

Een marketingprogramma ten behoeve van klantbetrokkenheid: Een omgeving voor het opzetten, beheren en automatiseren van marketingberichten op al je on- en offline platformen. Dit is de dirigent van al je marketinginspanningen.

Een centraal analysesysteem: Dit systeem helpt je de invloed van je marketing bij te houden, te meten en te optimaliseren. Deze analyses helpen je te ontdekken wat wel werkt, wat niet, en waarom dat zo is.

Kun je een voorbeeld noemen?

Natuurlijk! Dit is hoe geautomatiseerde e-mail marketing eruit kan zien:

Stap 1: Verstuur een nieuwsbrief waarin je een gerichte lijst van contactpersonen uitnodigt om je nieuwste e-book te downloaden.

Stap 2: Bedank alle mensen die je boek hebben gedownload.

Stap 3: Stuur een paar dagen later een volgende e-mail naar de mensen die je boek hebben gedownload, waarin je hen content aanbiedt die betrekking heeft op hetzelfde onderwerp.

Stap 4: Als iemand deze content download, krijg je een notificatie om het contact met deze persoon op te volgen. Deze persoon is nu uitgegroeid tot een waardevolle lead.

In het geval van een uitwisseling zoals hierboven omschreven, zijn de personen aan de ontvangende kant van je e-mails een stuk tevredener over de relevante kwaliteit van je berichten. In plaats van willekeurige spam ontvangen ze berichten die gebaseerd zijn op interactie, waardoor het contact een stuk persoonlijker aanvoelt.

Wel en niet op het gebied van marketing automation

Nu je de basisprincipes van marketing automation kent, volgen hier een aantal belangrijke tips om te onthouden. Misschien lijkt zoveel mogelijk automatiseren een logische stap, maar neem een moment de tijd om je doelen te herzien voordat je hieraan begint.

Wel: marketing automation in je marketingstrategie integreren.
Goede marketing is erop gericht om waardevolle content aan je doelgroep te verschaffen, die aansluit bij hun interesses. Het toevoegen van automatisering dient deze communicatie te versterken, zodat je inhoud met je klanten deelt die ze willen zien, op het moment dat ze het nodig hebben.

Niet: een algemene e-mail ontploffing versturen.
Deze zijn overbodig. In het beste geval zullen deze e-mails als spam worden gemarkeerd. In het ergste geval zullen je klanten zich uitschrijven bij je nieuwsbrief.

Wel: gerichte, specifieke content aan een gesegmenteerd publiek sturen.
Verplaats je hierbij eens naar je lezers. Zorg ervoor dat de content die je biedt aansluit op de informatie die je eerder al gedeeld hebt en dat deze aansluit op hun interesses. Zorg voor inhoud die ze willen zien!

Niet: je bestaande klanten vergeten.
Verlies jezelf niet zodanig in het genereren van nieuwe inkomsten dat je jouw huidige klanten vergeet. Ze zijn al fan van wat je doet – help hen om fan te blijven.

Wel: campagnes creëren om klanten betrokken te houden.
Zoals ik in eerdere blogs al gezegd heb, is het makkelijker en rendabeler om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten te verwerven. Onderhoud de relatie die je met je klanten hebt opgebouwd, door marketingstrategieën te bedenken die hen keer op keer bij je terug laat komen.